Aantrekkende economie zorgt voor genoeg stageplekken, wel weinig studenten

Studenten kunnen weer genoeg stages vinden.Vanwege de aantrekkende economie is er geen landelijk tekort meer. Dat blijkt uit een voortgangsreportage van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) over het Actieplan stages en leerbanen. Dit meldt MBO Today.

De rapportage gaat over het eerste half jaar van 2021. In het begin van dit jaar waren er nog grote problemen met het vinden van stages en leerbanen. Een leerbaan is de combinatie van een studie en een baan. 

Extra stageplekken

Dankzij de samenwerking tussen de SBB en verschillende werkgevers konden er extra stageplekken gecreëerd worden. Op die manier vonden er toch 27.000 studenten een stageplaats. Rond 1 juli waren de problemen op de stagemarkt zo goed als opgelost. Volgens de prognose was er op dat moment nog een tekort van zo’n 8.000 stageplekken. 

In bepaalde sectoren gaat het nog steeds niet helemaal perfect tijdens stages. In de zorg zijn er te weinig professionele begeleiders om de stagelopers goed te begeleiden. En op de kantoren werkt de grootste groep medewerkers nog thuis. En studenten op afstand begeleiden gaat vaak nog net een stap te ver omdat het niet handig is.

Volgende probleem

Door de aantrekkende economie doet zich nu een volgend probleem aan. Er zijn teveel stageplekken en te weinig studenten. Voor veel plekken wordt er niemand gevonden. De SBB wil dan ook graag doorgaan met het Actieplan stages en leerbanen.

Door: Nationale Onderwijsgids