LAKS krijgt storm van kritiek over zich heen vanwege inclusieve taalgids

Leerlingenorganisatie LAKS kwam gisteren met een ‘inclusieve’ taalgids en daar zijn veel reacties op gekomen. Docenten en politici vinden dat geen enkele club mag vertellen hoe een leraar zich uit de klas. Ook zou het onderwijs wel grotere problemen hebben dan dat ze zich moeten bezighouden met correct taalgebruik. Dat meldt het Brabants Dagblad. 

De gids van het LAKS geeft tips over taal die meer zouden passen in deze tijd, doordat die kansengelijkheid bevordert of zich niet meer richt op gender. 

Andere problemen binnen het onderwijs 

“Docenten moeten kunnen zeggen wat ze willen zonder dat ze worden lastiggevallen door politieke partijen of groeperingen”, aldus Martijn Lugtmeijer, docent en mede-oprichter van jongerenplatform Jong Kritisch. BVNL-Kamerlid Wybren van Haga heeft Kamervragen gesteld over de gids en ook zou hij de subsidie van het LAKS gelijk stop willen zetten. Van Haga vindt het voorstel krankzinnig, zeker als het onderwijs met een lerarentekort en andere problemen te maken heeft. Verschillende leraren dachten woensdagmorgen dat de taalgids van het LAKS een verlate 1 aprilgrap was.

Basisschool De Verbinding is genderneutraal 

Er is al wel één basisschool in Nijmegen genderneutraal. Dat is basisschool De Verbinding. Daar spreken ze niet meer over ‘jongens en meisjes’, maar over ‘kinderen’. Ook is er één wc-hokje voor alle kinderen en er wordt nagedacht over terugkerende tradities als Vader- en Moederdag. Die zou de school graag aanpassen naar een gendervriendelijke houding. 

Opsomming van tips 

Het LAKS heeft woensdag al laten weten dat de taalgids geen lijst met verboden woorden is, maar een opsomming van tips voor meer inclusief taalgebruik binnen het onderwijs en in de maatschappij. Het LAKS vindt de toon van de berichtgeving dan ook niet leuk en heeft ook laten weten dat er zelfs medewerkers zijn bedreigd. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk