Normal_maandoverzicht_kalender_agenda

Benieuwd naar het belangrijkste nieuws van de afgelopen maand? Lees dan ons nieuwste maandoverzicht. De redactie heeft een selectie gemaakt van de belangrijkste nieuwsfeiten, waaronder de dreigende kabinetscrisis om de lerarensalarissen, een kort geding van een gezakte scholiere tegen het CvTE en ophef over verplichte Wilhelmus-lessen.

Dreigende kabinetscrisis om lerarensalarissen

Diverse momenten leek het erop dat het kabinet zou vallen door een conflict over een loonsverhoging voor docenten. Lange tijd wilde de VVD geen afspraken maken aan de formatietafel over het lerarensalaris omdat zij dat een taak voor het nieuwe kabinet vinden. Na lang praten stemde VVD er echter in toe om 270 miljoen euro extra uit te trekken voor het salaris van docenten in ruil voor eveneens meer budget voor militairen met een pensioensgat. Een kabinetscrisis leek afgewend. Tot de andere formatiepartijen roet in het eten gooiden.
 
Na de toezegging van de VVD lieten CDA, D66 en ChristenUnie weten nog geen overeenstemming te hebben bereikt over de overheidsfinanciën van de komende jaren. Ze wilden dan ook niet beloven de wens van de PvDA om de lonen van leerkrachten te verhogen, uit te voeren. Zonder een scherp beeld van de komende inkomsten zou dat roekeloos zijn, aldus de partijen. Opnieuw leek een kabinetscrisis onvermijdelijk maar VVD en PvdA hebben een oplossing gevonden.
 
De PvdA neemt genoegen met de toezegging dat er een "substantieel" bedrag komt voor de loonsverhoging. De hoogte van dit bedrag is niet concreet gemaakt. "We hebben tijd geboden om met dat bedrag te komen", zei PvdA-leider Asscher na het begrotingsoverleg. Het doel staat voorop, aldus de vice-premier, en daarom heeft zijn partij de andere formatiepartijen meer tijd gegeven. Asscher heeft er vertrouwen in dat er een aanzienlijk bedrag vast zal worden gesteld: "Iedereen begrijpt dat je met een fooi mijn vertrouwen beschaamt."

Stakingsacties

Hadden de partijen wel een overeenstemming bereikt dan was het conflict over het lerarensalaris nog niet opgelost. Het onderwijsveld zou geen genoegen hebben genomen met 270 miljoen euro. Volgens de Algemene Onderwijsbond en andere actievoerende partijen in het basisonderwijs is zo'n 900 miljoen euro nodig. Dan pas zou het lukken om de lonen van meesters en juffen gelijk te trekken met de lonen van leraren in het voortgezet onderwijs. De actievoerders, verenigd in het samenwerkingsverband PO-front, hebben allerlei scenario's klaarliggen voor stakingen als de politiek niet aan hun wensen tegemoetkomt.


Kort geding van gezakte scholiere tegen CvTE afgewezen

Een 18-jarige vwo-leerlinge uit Breda heeft het kort geding tegen het College voor Toetsen en Examens (CvTE) verloren. Ze spande de rechtszaak aan omdat ze nipt was gezakt voor haar examen Frans. In het examen Frans bleken dit jaar veel fouten te zitten waarop het CvTE een wijziging doorvoerde van de beoordeling. De aanpassing was echter niet voldoende voor de scholiere. Ze kwam 0,05 punt tekort en liep daardoor haar diploma mis. Volgens haar advocaat onterecht omdat de nieuwe berekening van het CvTE niet klopte.

De voorzieningenrechter ging echter niet mee in de zienswijze van de scholiere en haar advocaat. De rechter oordeelde dat het CvTE niet onrechtmatig heeft gehandeld in de afwikkeling van het examen Frans. Het cijfer van de scholiere hoeft dus niet worden aangepast. Het CvTE is blij met de uitspraak. Dat het examen Frans volgend jaar beter moet, is duidelijk, laat het CvTE weten in een reactie, maar de uitspraak van de rechter bevestigt ook dat het normeringssysteem van het CvTE deugt, aldus voorzitter Pieter Hendrikse.

Overig onderwijsnieuws

  • Een 27-jarige pedagogisch medewerker uit Utrecht is door de politie opgepakt op verdenking van ontucht met twee jonge kinderen uit een gezin. Het incident vond plaats op een buitenschoolse opvang van Partou in De Bilt. Ouders met kinderen op de bso werden door het OM op een informatiebijeenkomst ingelicht. Daarna kwamen bij het OM meer aangiftes en meldingen binnen van ouders. Het precieze aantal is niet bekend. De verdachte heeft in zijn cel een zelfmoordpoging gedaan. Na de mislukte poging is de man overgebracht naar het ziekenhuis.

 

  • DUO heeft bij het ov-chipkaarbedrijf Translink reisgegevens opgevraagd van studenten. De gegevens werden gebruikt om mogelijke fraude van studenten met een uitwonendenbeurs op te sporen. Studentenorganisaties zijn furieus en noemen de actie van DUO een schending van de privacy. De Maatschappij voor Beter OV heeft een klacht ingediend bij de Autoriteit Persoonsgegevens. DUO gebruikt het controlemiddel op dit moment niet door een uitspraak van de rechter in Den Haag. Die stelde dat een wettelijke basis ontbreekt voor het gebruiken van reisgegevens. DUO is het niet eens met deze uitspraak en heeft de Centrale Raad van Beroep om een nieuw oordeel gevraagd.

 

  • Als het aan de formerende partijen ligt dan geven scholen straks verplicht les over het Wilhelmus. Leerlingen moeten het volkslied niet alleen kunnen zingen maar ook kennis hebben van de tekst, betekenis en melodie van het lied.  Over de mogelijk verplichte Wilhelmus-les ontstaat veel ophef. Lezers van de Nationale Onderwijsgids zijn veelal geen voorstander van de verplichting en vinden het bovendien geen onderwerp voor op de formatietafel.

 

  • Islamitische basisschool Er-Risèlèh in Leiden was het doelwit van een anti-islamactie door Pegida Nederland. De organisatie had op de eerste schooldag na de zomervakantie het toegangshek afgesloten met een hangslot. Ook hing er een brief aan het hek met daarop een doodshoofd en de stelling dat alle islamitische scholen dicht moeten met het oog op de aanslagen. Na de actie hield de politie extra toezicht op de school. De burgemeester van Leiden bereidt een draaiboek voor om toekomstige incidenten bij islamitische instellingen in de stad te voorkomen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids