'Smeer examens over het schooljaar uit" zegt vertrekkend voorzitter CvTE

Pieter Hendrikse, voorzitter van het College voor Toetsen en Examens, zegt in een podcast dat de schoolexamens en tijdvakken van het centraal examen op de havo en het vwo veel meer verspreid moeten worden. Ook wil Hendrikse ervan af dat docenten en ouders al voor kinderen tussen de 10 en 14 jaar oud moeten beslissen over een onderwijsrichting. Dat meldt het Eindhovens Dagblad.  

“Weg met die vanzelfsprekendheid dat medio juni overal de vlag uitgaat, omdat de 16 t/m 18-jarigen hun studie hebben afgerond. We moeten toe naar een langere periode van examineren, naar momenten die goed zijn voor de leerling.”

Eerder klaar met een vak 

Een leerling kan volgens Hendrikse al eerder in het schooljaar klaar zijn met een vak. “Talen kan je bijvoorbeeld eerder in het jaar afsluiten. Daarna is er nog alle tijd voor de spreekvaardigheid.”

Fuikwerking 

Ook wil Hendrikse af van de fuikwerking in de eerste fase van het voortgezet onderwijs. Kinderen worden na de brugklas al onderverdeeld naar vmbo, havo en vwo. Een woordvoerder van het College voor Toetsen en Examens benadrukt in een toelichting dat het gaat om een persoonlijke visie van Hendrikse. 

Onderwijsminister Wiersma zei afgelopen augustus tegen het AD dat hij bereid was om te bekijken of ook op later selecteren verregaande keuzes kunnen worden gemaakt. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk