Normal_samenwerking

Tien mbo-scholen in Noord-Brabant zetten zich samen met werkgeversvereniging BZW en de provincie in voor een goed opleidingsaanbod. Beroepen van morgen en het verduurzamen van stages en leerbanen stonden al centraal in een vorig samenwerkingsproject. Tegenwoordig werken de partijen samen onder de noemer Kennispact 3.0. Dat meldt de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

In Kennispact 3.0 is er een eigen human capital agenda samengesteld. Doelmatigheid staat daarbij voorop. Datgene wat er nodig is, wordt steeds vergeleken met het huidige aanbod. Die verschillen worden vervolgens besproken, zodat er doelmatige oplossingen geformuleerd kunnen worden. Het gaat daarbij vooral om wat voor opleidingen er nu en in de toekomst nodig zijn. Ook de SBB is betrokken bij deze speciale Brabantse samenwerking en denkt op allerlei gebieden mee over adviezen en plannen.

Die analyse van verschillen is volgens René Savelsberg van ROC de Leijgraaf nodig vanwege het hoge tempo waarin beroepen veranderen. Dankzij Kennispact 3.0 kunnen scholen en bedrijven bij elkaar kijken, waardoor ontwikkelingen niet spaak lopen. De scholen en werkgeversvereniging BZW vinden het namelijk belangrijk dat het onderwijs van goede kwaliteit blijft, wat uiteindelijk ook het bedrijfsleven ten goede komt.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids