Logo_inspectie_van_het_onderwijs_logo_goed

De Onderwijsinspectie heeft in een rapport forse kritiek geuit op ROC West Brabant. Hierin verwijt de inspectie de mbo-school niet goed te zijn omgegaan met financiële risico’s bij investeringen in een vastgoedcomplex en bij private opleidingen. Dit meldt de Algemene Onderwijsbond.

De ROC heeft tientallen miljoenen euro's gestoken in een vastgoedcomplex waarin bedrijfspraktijk en onderwijs samen moesten komen. Doordat het gebouw toch niet erg geschikt bleek voor de plannen, is er momenteel alleen het bestuursbureau gehuisvest. De rest van de ruimte wordt zoveel mogelijk onderverhuurd. De aankoop van een vastgoedcomplex destijds was ‘niet goed doordacht’, aldus de inspectie. ‘De onderwijskundige aspecten die later onderwijshuisvesting in het Trivium onwenselijk maakten hadden al bij de aankoop kunnen en moeten worden overwogen. Het complex lijdt structureel verlies op de exploitatie wat is opgelopen tot min 12,5 miljoen euro. Toch zal het roc het complex voorlopig aanhouden, want bij verkoop zou de mbo-school een fiks verlies moeten nemen.
 
Daarnaast uit de inspectie kritiek over de private opleidingen. "De besluitvorming over de private opleidingen is tot stand gekomen ‘zonder een zorgvuldige risico-analyse en beheersmaatregelen", schrijft de Inspectie. "Het ROC heeft onvoldoende de toezeggingen van derden geborgd en was onvoldoende kritisch ten aanzien van de positieve verwachtingen." Het ging hier om opleidingstrajecten voor luchtvaartonderhoud, die uiteindelijk niet genoeg opleverde waardoor er privaat geld op werd toegelegd. Het gebruik van private financiering op zich is niet onrechtmatig.
 
Of de mbo-instelling onevenredig veel publiek geld in het private onderwijs heeft gestoken, blijft onduidelijk. De onderzoekers konden de publieke en private geldstromen niet goed ontwarren. De inspectie heeft de onderwijsinstelling opgedragen om in het jaarverslag over 2016 een betere financiële berekening te maken van de private activiteiten. De komende tijd wil de inspectie op de hoogte worden gehouden van de voortgang. 
 
© Nationale Onderwijsgids