Kindergarden gaat kinderopvang aanbieden via de werkgever

Kindergarden Nederland lanceert een nieuw initiatief; WorkFamily Solutions. Dit nieuwe initiatief biedt kinderopvang die organisaties kunnen afnemen om hun medewerkers te ondersteunen. Ze krijgen dan beschikking over coaching en advies, maar ook over vaste incidentele kinderopvang. De vraag is natuurlijk hoe Kindergarden dit allemaal wil realiseren in tijden van personeelstekort, aldus Kinderopvang Totaal. 

Door het oprichten van WorkFamily Solutions, is Kindergarden in Nederland de eerste die kinderopvangdiensten in combinatie met kennis, advies en ondersteunende diensten aanbiedt. Het initiatief is gebaseerd op het model van de internationale organisatie van Kindergarden, Bright Horizons. Dit concept bestaat al in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië, India en Duitsland. 

Lastig voor ouders om werk en privé te combineren

Marketingdirecteur, Annekee Goedhuis vertelt dat WorkFamily Solutions de oplossing is voor bedrijven die geloven in goed werkgeverschap. We helpen ouders om een goede balans te vinden tussen hun werk- en privéleven. Hierdoor creëer je commitment en loyaliteit binnen je bedrijf, vertelt Goedhuis. “We weten dat het voor heel veel jonge ouders een uitdaging is om werk en privé te combineren. De content en expertise die wij onze medewerkers bieden, brengen we daarom ook naar de zakelijke markt. Ook wij betalen mee aan kinderopvang voor onze eigen medewerkers.”

In de praktijk

Maar hoe gaat dit dan in zijn werk in de praktijk? Goedhuis legt uit: “De bedrijfsplekken bieden we aan daar waar vraag is en waar we dat kunnen leveren. We bieden de dienst alleen aan op Kindergarden vestigingen waar ruimte en capaciteit is.” Het is dus maatwerk dat in overleg gaat met de betrokken organisatie en vestiging. Er kan volgens Goedhuis ook besloten worden om in samenwerking met de organisatie een nieuwe vestiging te openen. Als dat het geval is wordt het een echte Kindergarden vestiging. De medewerkers komen dan ook in dienst bij Kindergarden. Het personeel zal dan ook een extra training krijgen.

Financiën

Hoe gaat het er financieel uitzien voor de ouders? Dat is heel erg afhankelijk van de organisatie en de afspraken die daar gelden. “Het basisprincipe is dat de betrokken medewerker via zijn werkgever een bedrijfsplek afneemt. Daar geldt het reguliere tarief voor en daar kunnen de ouders kinderopvangtoeslag voor terug krijgen. Daarbovenop zit een premie die de werkgever betaalt om die plek te garanderen.” Deze premies worden gebruikt om bijvoorbeeld te investeren in ruimte en capaciteit. Hierdoor creëer je uiteindelijk ook meer kindplekken.

Door: Nationale Onderwijsgids/Parris Fokkema