Normal_geld_briefgeld

HAARLEM – Het Nova College Haarlem wordt in een artikel over studiekosten in het Haarlems Dagblad van 11 juli beticht van het onrechtmatig in rekening brengen van examenkosten en overige studiekosten. Het Nova College voelt zich in zijn kuif gepikt, te meer omdat het bij de berekening van de schoolkosten trouw is gebleven aan de recente richtlijnen van minister Marja van Bijsterveldt.

De mbo-instelling wil er niet langer onduidelijkheden over laten bestaan. Examenkosten zijn voor rekening van de school, maar de kosten van examens van eventuele aanvullende branchediploma’s zijn voor rekening van de cursist zelf. Datzelfde geldt voor de kosten van boeken en andere lesmaterialen zoals een laptop, kleding en gereedschappen die eigendom worden van de cursist. De ‘overige opleidingskosten’ of ‘vrijwillige bijdrage’ zijn de kosten van kampen of excursies die niet per se noodzakelijk zijn om de opleiding te kunnen volgen en het diploma te kunnen behalen. Een cursist staat vrij in de keuze daar aan mee te doen.

De ene opleiding is de andere niet. Het ROC Nova biedt opleidingen aan waarvoor bepaalde kwalificaties nodig zijn. Het sportmedisch advies bijvoorbeeld is een toelatingsvoorwaarde voor de opleiding CIOS en de dansopleiding. De kosten daarvan zijn voor rekening van de cursist. Net zoals bijvoorbeeld een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) die stagebedrijven in de kinderopvang verplicht stellen evenals  de kosten van een legitimatiebewijs die voor alle opleidingen verplicht is.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen