Normal_people-looking-at-art-2025-03-07-16-41-12-utc

De MBO Cultuurkaart blijft in elk geval beschikbaar tot en met 2028. Dat heeft minister Bruins besloten op basis van een positieve evaluatie van het initiatief. De kaart blijkt effectief in het in contact brengen van mbo-studenten met kunst en cultuur. Dit meldt MBO-Today.

Uit onderzoek van ResearchNED en KBA Nijmegen blijkt dat een ruime meerderheid van de mbo-scholen gebruikmaakt van de kaart. Voor ruim de helft van de mbo-studenten is daadwerkelijk cultuurbudget aangevraagd. De campagne om scholen mee te laten doen wordt als redelijk succesvol bestempeld: 59 scholen toonden interesse, waarvan er uiteindelijk 43 daadwerkelijk meededen.

Collectieve variant van kaart

De meeste scholen kiezen voor de collectieve variant van de kaart, waarbij studenten in groepsverband deelnemen aan culturele activiteiten. Slechts vier procent van de studenten ontving een individueel budget. Volgens de onderzoekers levert deze individuele vorm weinig op, en daarom raden zij aan om alleen nog te werken met collectieve budgetten.

Culturele aanbod toegenomen

Door de cultuurkaart is het culturele aanbod voor mbo-studenten de afgelopen jaren toegenomen en beter afgestemd op hun belevingswereld. Culturele instellingen houden bij hun programmering steeds vaker rekening met deze doelgroep, en de samenwerking tussen scholen en aanbieders is gegroeid.

De onderzoekers pleiten voor een structurele regeling, zodat scholen meer zekerheid hebben om langdurig cultuurbeleid op te zetten. Minister Bruins wil die stap voorlopig nog niet zetten. De kaart wordt tot 2028 voortgezet; daarna zal worden onderzocht of een permanente regeling haalbaar is.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer