
Het ziekteverzuim in het primair onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs blijft onverminderd hoog. In 2024 bedroeg het verzuim in het basisonderwijs 7,2 procent en in het mbo 6,5 procent. Ter vergelijking: het gemiddelde verzuim over alle werksectoren in Nederland lag op 5,2 procent. Deze cijfers zijn afkomstig van het Vervangingsfonds en Participatiefonds (voor po) en de Stichting Onderwijsarbeidsmarktfonds MBO (voor mbo). Dit meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb).
AOb-bestuurder Henrik de Moel noemt de situatie in het mbo zorgwekkend, vooral omdat het verzuim daar wederom licht is gestegen.
Licht stijgende lijn, maar langdurige afwezigheid springt eruit
In het mbo nam het verzuimpercentage toe van 6,4 naar 6,5 procent. De gemiddelde ziekteduur liep op tot 34,9 dagen, drie dagen meer dan het jaar ervoor. Sinds 2022 stijgt de duur van het ziekteverzuim gestaag. De meeste verzuimgevallen (67%) duren kort – tussen één en zeven dagen – maar langdurig ziekteverzuim (meer dan zes weken) zorgt voor het grootste deel van het totale verzuimpercentage. In 12 procent van de gevallen duurde het ziekteverzuim in het mbo in 2024 langer dan zes weken.
Ouderen en vrouwen vaker en langer ziek
Oudere medewerkers zijn vaker langdurig afwezig. Zo steeg de gemiddelde verzuimduur bij medewerkers van 65 jaar en ouder naar 82,5 dagen. Volgens onderzoeker Jurriaan Berger gaat het hier wel om een kleine groep, wat de cijfers snel kan laten doorschieten. Ook vrouwen zijn gemiddeld langer ziek dan mannen – in 2024 was het verschil ruim zes dagen, vooral duidelijk zichtbaar in de leeftijdscategorie 25-34 jaar.
Zorgen om de druk op de onderwijskwaliteit
Het Vervangingsfonds rekent voor dat het hoge ziekteverzuim in het basisonderwijs de samenleving jaarlijks ruim 800 miljoen euro kost. Bij zeventig procent van de schoolbesturen ligt het verzuim hoger dan het gemiddelde. Een kwart van hen heeft zelfs te maken met percentages van 8,5 procent of hoger.
Toch zijn er ook lichtpuntjes: het aandeel medewerkers dat in een jaar tijd helemaal niet ziek is geweest, steeg van 33,8 procent (in 2022) naar 46 procent in 2024. Wel blijft de trend dat oudere leerkrachten gemiddeld langer afwezig zijn door ziekte.
Vakbond: Cijfers zijn onacceptabel
AOb-voorzitter Thijs Roovers noemt de cijfers alarmerend. Volgens hem is het gezien het groeiende personeelstekort essentieel om de huidige leerkrachten gezond en gemotiveerd te houden. Hij kondigt aan dat de bond hierover in gesprek zal gaan met de werkgevers.
Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer