
Het rekenexamen telt sinds 2022 mee voor het mbo-diploma. Bijna alle studenten blijken het examen met twee vingers in de neus te halen. Dat komt omdat ze scholen zelf een nieuwe rekentoets ontwikkelden. Dat meldt MBO Today.
Ecbo deed in opdracht van het ministerie van Onderwijs onderzoek naar het rekenexamen. Bijna alle studenten halen het examen. Van de bijna 40.000 niveau 2-studenten hebben minder dan 350 studenten het rekenexamen na drie herkansingen niet gehaald. Studenten die een 4,5 halen op het examen, kunnen hun mbo-diploma toch halen als ze het rekencijfer compenseren met een voldoende voor het vak Nederlands. Met dat in het achterhoofd hebben 179 studenten uiteindelijk hun diploma niet gehaald vanwege de rekentoets.
Extra begeleiding voor studenten met dyscalculie
Scholen zien dat studenten zonder extra lessen de toets al heel simpel halen. Daarom kiezen de scholen ervoor om tijdens het schooljaar de studenten die wel problemen met rekenen hebben, te ondersteunen. Het gaat maar om een paar leerlingen per klas die extra begeleiding nodig hebben. Zelfs studenten met dyscalculie kunnen het rekenexamen halen met genoeg begeleiding, zo staat te lezen in het onderzoek. Niet alle scholen weten welke middelen ze daarvoor kunnen gebruiken.
Leefwereld van de studenten
Bijna alle mbo-instellingen maken bij het rekenexamen gebruik van toetsen die zijn gemaakt door de coöperatie examens mbo (CEM). Docenten hebben in deze toetsen veel vertrouwen. Volgens de docenten wordt er voor de opdrachten rekening gehouden met de leefwereld van de studenten. Ook krijgen de studenten genoeg tijd voor de toets en mogen ze bijvoorbeeld een rekenmachine gebruiken. Er zijn wel een aantal docenten die zich tijdens de conferentie over rekenen in het mbo afvroegen of de lat van het examen niet wat hoger moest liggen.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk