'Zet het belang van het kind voorop en hervorm het kinderopvangstelsel'

Het kinderopvangstelsel moet helemaal anders. Allereerst moet het belang van het kind voorop komen te staan. Daarnaast moet de financiële kant op de schop. Dit zeggen zeven organisaties, waaronder de PO-Raad, BoiNK en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang in het Algemeen Dagblad. 

Volgens de organisaties moeten alle kinderen bereikt worden zodat aan hen allemaal een kansrijke start gegeven wordt. De organisaties pleiten daarom voor een hervorming van het kinderopvangstelsel. Met name de financiële kant is ingewikkeld, waardoor laagopgeleide ouders buiten de boot vallen. Dat is op te lossen door de overheid rechtstreeks aan de kinderopvang te laten betalen. Dit beperkt terugvorderingen en maakt het systeem begrijpelijk voor ouders. 
 
“Het is nú tijd voor verandering,” schrijven de organisaties. Alle kinderen van 0 tot en met 12 jaar verdienen maximale ontwikkelkansen, of hun ouders werken of niet. “Bied de komende kabinetsperiode twee dagen toegang tot het ontwikkelrecht voor alle kinderen en verlaag de administratieve en financiële drempels. Zet nu stappen voor een toekomstbestendig stelsel.”
 
Het pleidooi voor een hervorming van het kinderopvangstelsel wordt gehouden door: Rinda den Besten (PO-Raad), Eric van der Burg (Sociaal Werk Nederland), Leonard Geluk (Vereniging Nederlandse Gemeenten), Gjalt Jellesma (Belangenvereniging Ouders in de Kinderopvang), Gijs van Rozendaal (Kindcentra 2020), Hans Spigt (Jeugdzorg Nederland) en Loes Ypma (Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang).
 
Door: Nationale Onderwijsgids