Normal_jongeren__telefoon__mobiel__sms__whatsapp__puber__vo__po

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Met deze week onder meer: Maastrichtse Universiteit weer begonnen na cyberaanval, Greijdanus College begint uur later, docenten en leerlingen zijn enthousiast en 5,3 procent van de 12- tot 25-jarige internetgebruikers is in 2018 naar eigen zeggen wel eens online gepest, gestalkt of bedreigd.

Maandag: Maastrichtse Universiteit gaat weer beginnen na cyberaanval

Het onderwijs aan de universiteit van Maastricht, Maastricht University, begint maandag weer, als de kerstvakantie voorbij is. De universiteit werd recent getroffen door een cyberaanval met zogeheten ransomware, waarbij geld wordt geëist om computerblokkades op te heffen. Een groot deel van de computersystemen werd lamgelegd.
 

Dinsdag: Greijdanus College begint uur later, docenten en leerlingen enthousiast

Presteren leerlingen beter op school als de lessen een half uurtje later beginnen? Volgens het Greijdanus College in Enschede wel. Drie maanden geleden hebben ze het rooster omgegooid en begint het eerste uur pas om 9.00 uur.
 

Woensdag: Opnieuw tegenslag voor fiscus in kinderopvangtoeslagenaffaire

Opnieuw een tegenvaller voor de Belastingdienst in de kinderopvangtoeslagenaffaire. De opgevraagde dossiers van 22 ouders kunnen niet op tijd worden afgeleverd, heeft minister Wopke Hoekstra (Financiën) aan de Tweede Kamer laten weten.
 

Donderdag: Kwaliteitstoetsen pabo zorgen voor honderden minder afgestudeerden

Enkele honderden studenten studeren niet af aan de pabo vanwege de vooropleidingseisen die minister Slob sinds 2015 handhaaft. Slob wil die eisen echter niet bijstellen, maar is wel bereid om knelpunten weg te nemen.
 

Vrijdag: CBS: Jongeren onder 19 vaker online gepest dan jongvolwassenen tot 25 jaar

5,3 procent van de 12- tot 25-jarige internetgebruikers is in 2018 naar eigen zeggen wel eens online gepest, gestalkt of bedreigd. Dat zijn ruim 140 duizend jongeren. Meisjes hadden hier bijna twee keer zo vaak mee te maken als jongens (7,1 procent tegen 3,6 procent). 
 
Door: Nationale Onderwijsgids