Normal_slaapzak_slapen_kamperen

Presteren leerlingen beter op school als de lessen een half uurtje later beginnen? Volgens het Greijdanus College in Enschede wel. Drie maanden geleden hebben ze het rooster omgegooid en begint het eerste uur pas om 9.00 uur. Dit meldt Hart van Nederland. 

Docenten hadden onderling al vaker aan de bel getrokken over het groot aantal leerlingen dat de eerste uren van de dag gapend in de les zitten en zich maar moeilijk konden concentreren.
 

Wetenschappelijk onderzoek

Uit onderzoek blijkt dat het slaap-waakritme van pubers anders is. Door ’s ochtends wat langer te slapen, zouden de schoolprestaties beter worden. 
 

Later beginnen

Het Greijdanus College besloot de proef op de som te nemen en begint sinds drie maanden een uurtje later. En de school zegt duidelijk resultaat te zien: door in plaats van om 8 uur ‘s ochtends een uur later te beginnen heeft de school niet alleen fittere kinderen in de klas, ook de prestaties zijn aanzienlijk beter.
 

Bijbaantjes

En waarom dan niet beginnen om 10 uur? Dan zijn de leerlingen nog meer uitgeslapen en nog beter bij de les. Dat vindt de school ook niet verstandig, want: “anders zijn de leerlingen pas om kwart over vier thuis en komen ze in de knel met hun bijbaantjes”.
 
Door: Nationale Onderwijsgids