Normal_leidster__kinderopvang__kov__opvang__kinderen

In de laatste week van mei zullen de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de kinderopvangbranche worden hervat. De branche zit sinds 1 januari dit jaar zonder arbeidsovereenkomst. Onderhandelingen over een nieuwe cao liepen afgelopen maart spaak omdat de partijen het niet eens konden worden over de zogenoemde niet-groepsgebonden uren, ook wel taakuren. Dit meldt Kinderopvangtotaal.

Volgens vakbond CNV verliepen de gesprekken begin dit jaar moeilijk omdat er twee brancheorganisaties aan tafel zaten. "Het is pijnlijk duidelijk geworden dat de visie op kwaliteit bij de brancheorganisaties verschilt", meldde een CNV-woordvoerder. Met Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) bereikten FNV en CNV overeenstemming over diverse onderwerpen, waaronder loonsverhoging en de flexibele inzet van medewerkers.

Over de taakuren waren de vakbonden BMK het met elkaar eens om een ondergrens van 37,5 uren per jaar te hanteren maar Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) wilde niet in dat voorstel meegaan. BK wil namelijk geen normen van bovenaf opleggen aan organisaties die over de niet-groepsgebonden uren al goede afspraken hebben gemaakt. De ondergrens van 37,5 uur zou alleen moeten gelden voor organisaties die nog niks geregeld hebben, aldus BK. Daarop strandden de cao-onderhandelingen.

Later deze maand doen de partijen een nieuwe poging om tot een cao te komen. Ook het onderwerp van de taakuren staat dan weer op de agenda.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids