Normal_meisje_kind_slapen

Komend weekend gaat de zomertijd in. Al tijdenlang wordt er gediscussieerd over het nut van het verzetten van de klok. Het is namelijk niet goed voor het lichaam en dan vooral het bioritme. Veel mensen hebben daar last van, met name kinderen en ouderen. 

De overgang van winter- naar zomertijd lijkt voor problemen te zorgen. Kinderen zijn er niet per se slaperiger door, maar ze zijn prikkelbaarder en minder geconcentreerd. Jonge kinderen en baby’s huilen meer. Kinderen hebben niet alleen op zondag last van de overgang, maar ook maandag blijft pittig. Vooral ‘s morgens zullen kinderen er last van hebben. “Nu moeten ze voor hun gevoel een uur vroeger dan normaal opstaan, waardoor het nog langer duurt voordat ze normaal kunnen functioneren”, zegt slaaponderzoeker Kristiaan van der Heijden van de Universiteit Leiden.

Bioritme

De tijd wordt dan wel verzet, maar onze interne biologische klok past zich daar niet op aan. Het advies van kinderpsychiater Ward van Alphen luidt dan ook: houd je als ouder aan het gewone dag- en nachtritme, maar zorg bijvoorbeeld wel voor verduisterende gordijnen. Soms hebben kinderen langer dan een paar dagen last van de verzette klok en dan is het verstandig om de slaapomgeving van het kind te optimaliseren. Door de gordijnen 's ochtends goed open te zetten, kan het kind wellicht door het zonlicht sneller geactiveerd worden.

Zomertijd afschaffen?

Het verzetten van de klok wordt voorlopig nog niet afgeschaft, maar dr. Marijke Gordijn van de Rijksuniversiteit Groningen vindt het niet erg als de zomertijd in de toekomst verleden tijd is. “De wintertijd is de oorspronkelijke tijd en is het meest gunstig. Als we de wintertijd zouden afschaffen zou het extreem lang donker zijn in de ochtend. Maar juist dat ochtendlicht hebben wij mensen hard nodig”, legt Gordijn uit. Een andere onderzoeker pleit juist voor het afschaffen van de wintertijd omdat dit beter zou zijn voor onze gezondheid. In de zomertijd hebben we namelijk meer daglicht en daar maken we dan ook vaker gebruik van.

Voorlopig wordt het verzetten van de halfjaarlijkse klok niet afgeschaft, maar de gevolgen van de huidige regeling moeten wel grondig worden onderzocht, zo oordeelde het Europees Parlement afgelopen februari. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids