Onderwijsbonden: veiligheid voorop, vraag niet het onmogelijke aan medewerkers

Wanneer de basisscholen na de meivakantie weer met halve klassen gaan opstarten, moet de veiligheid vooropstaan. Onderwijsmedewerkers mogen niet onder druk worden gezet, vinden de onderwijsbonden. Dat geldt zeker voor leraren die tot de risicogroepen horen. "Als je zelf gezondheidsproblemen hebt of je partner heeft dat, dan moet je niet worden gedwongen om voor de klas te staan", reageert voorzitter Eugenie Stolk van de Algemene Onderwijsbond op de aankondiging van premier Mark Rutte.

Ook CNV Onderwijs pleit voor maatwerk. "Van niemand kan het onmogelijke worden gevraagd", zegt voorzitter Jan de Vries in een eerste reactie. Hij noemt het belangrijk dat ieder schoolteam goed bespreekt hoe binnen de richtlijnen van het RIVM kan worden gewerkt. "Daarnaast moet er worden gekeken naar ieders individuele situatie. Mensen met een kwetsbare gezondheid moeten vanuit huis blijven werken. Ouderen of mensen die een ziek gezinslid hebben moeten dit bespreken met hun leidinggevende. Ik ga ervan uit dat men hier samen uitkomt op school."

Premier Rutte maakte zelf ook al duidelijk dat het niet de bedoeling is dat mensen die zelf een verhoogd risico lopen al weer voor de klas gaan staan. De AOb gaat naar eigen zeggen "goed in de gaten houden hoe alles verloopt in het basisonderwijs en wat dit betekent voor het voortgezet onderwijs". "Pas als dat goed gaat, kan er sprake zijn van een volgende stap", aldus voorzitter Stolk. Ze wijst erop dat veel bevoegdheden over de invulling van het onderwijs bij de scholen zelf liggen. "De onderwijsprofessionals weten zelf wat het beste werkt."

Personeelsproblemen

Op diverse scholen kunnen personeelsproblemen ontstaan, zegt een woordvoerster van de AOb. "Het zal niet overal gaan lukken. We hadden al een lerarentekort, we hadden al groepen die naar huis werden gestuurd." Relatief veel leraren zitten bovendien tegen hun pensioen aan, zegt ze. "Het blijft daarom heel belangrijk dat we ervoor zorgen dat meer mensen leraar worden."

Verder hoopt de AOb dat het RIVM-onderzoek naar infecties met het coronavirus bij kinderen openbaar wordt gemaakt voordat de scholen openen. Dat onderzoek is nog gaande, maar volgens het RIVM is wel duidelijk dat kinderen veel minder vaak besmet raken en zelden ernstig ziek worden van het virus.

Door: ANP