In Leidschendam-Noord is project 'Kind naar Gezonder Gewicht' van start gegaan

Gemeente Leidschendam-Voorburg gaat samen met stichting JOGG, GGD Haaglanden en JGZ ZHW aan de slag met de aanpak Kind naar Gezonder Gewicht. Met deze aanpak is er specifieke aandacht voor kinderen met overgewicht of obesitas en hun persoonlijke omstandigheden. Dat meldt de gemeente Leidschendam-Voorburg. 

Spelen er problemen die het overgewicht veroorzaken of in stand houden? Zoals schulden of werkeloosheid binnen het gezin. Één centrale zorgverlener zoekt het uit en betrekt vervolgens de juiste professionals uit het zorg- en sociaal domein. Een aanpak die perfect aansluit bij het programma Sterk voor Noord.

Gezinssituatie 

Twee jeugdverpleegkundigen van Jeugdgezondheidszorg, Larissa Stadman en Anke Erkelens-van Hest, zijn afgelopen december begonnen met een speciale training voor deze aanpak, de leerlijn Centrale Zorgverlener. “De training richt zich vooral op de coördinerende functie die wij als centrale zorgverlener op gaan pakken”, vertelt Larissa. “Dit is echt een andere aanpak dan hoe we nu werken. Onze aandacht ligt nu vooral op het overgewicht. Als jeugdverpleegkundige bieden we ondersteuning gericht op leefstijl, voeding, beweging en slaap. Bij de training Centrale Zorgverleners leren we nu om verder te kijken dan alleen naar het overgewicht. We kijken naar de situatie van het gezin waarin een kind opgroeit. Welke invloed heeft dit op zijn of haar leefstijl. Het is een laagdrempelige aanpak. We gaan met ze in gesprek en stellen vragen als ‘Wat vind je belangrijk?’ of ‘Waar maak je je druk om?’

Er speelt vaak meer dan alleen de voeding of een gebrek aan beweging wanneer een kind overgewicht heeft, is de ervaring van de jeugdverpleegkundigen. Anke: “Het overgewicht kan komen doordat het gezin niet zoveel te besteden heeft, door problemen in de familie of pesterijen, maar het kan ook komen door culturele verschillen. Het is belangrijk dat we hun persoonlijke omstandigheden begrijpen. We gaan naar het gezin toe en delen ervaringen met elkaar, praten over opvoeding, praktische gezinsdingen. We zijn gelijkwaardig aan elkaar en bouwen zo een vertrouwensband op.”

Gezondheidsproblemen 

Samen met andere professionals zetten de centrale zorgverleners zich in om de gezondheid en leefstijl van het kind te verbeteren. Gezond gewicht is een belangrijk thema binnen het programma Sterk voor Noord en het Lokale Preventieakkoord 2021-2023. Wethouder Juliette Bouw: “We willen dat alle kinderen in onze gemeente een goede start krijgen. Opgroeien in Leidschendam-Noord betekent nu nog dat je minder kansen hebt. Dat moet veranderen. Door in te zetten op concrete acties op het gebied van een gezonde leefstijl werken we aan het voorkomen van gezondheidsproblemen in de toekomst. De aanpak Kind naar Gezonder Gewicht sluit hier perfect bij aan.”

Op deze manier kan er beter geprioriteerd worden op wat een gezin nodig heeft. Een kind hoeft niet altijd direct doorverwezen te worden naar bijvoorbeeld een diëtiste. Misschien heeft het gezin wel veel meer aan hulp bij geldzaken of een maatje om leuke dingen mee te doen.

Aanwezig op basisscholen 

Sinds januari dit jaar zijn de jeugdverpleegkundigen als centrale zorgverlener aan de slag op basisschool De Springplank, basisschool De Margriet en basisschool de Tandem. Ze hopen dat er over een paar jaar een stuk minder kinderen met overgewicht wonen in Leidschendam-Noord. “Dat betekent namelijk dat deze aanpak werkt”, vertelt Larissa enthousiast. “Ten slotte hopen wij dat andere professionals ons goed weten te vinden en gezinnen naar ons kunnen verwijzen voor de optimale begeleiding”, sluit Anke af.

Meer weten over het project Kind naar Gezonder Gewicht? Bekijk dan onderstaande video.

Door: Nationale Onderwijsgids