Normal_afbeeldingkerstkaartenactie2017jpg

Schrijf eens een kerstkaartje voor een eenzame oudere. Dat is de oproep die het Nationaal Ouderenfonds in december doet. Veel ouderen ontvangen helemaal geen kerstpost en daar wil de stichting verandering in brengen. Om zoveel mogelijk ouderen blij te maken met een handgeschreven kerstgroet, worden niet alleen volwassenen, maar ook basisschoolleerlingen gevraagd in de pen te klimmen. Dit meldt het Nationaal Ouderenfonds.

Het is de derde keer dat het Ouderenfonds de kerstkaartenactie organiseert en het blijkt elk jaar populairder te worden. Opvallend is het grote aantal kaarten dat door kinderen wordt geschreven. Daarom is dit jaar een speciale scholenactie opgezet waarbij basisschoolleerlingen leren wat eenzaamheid bij ouderen betekent en dat je, met een klein gebaar, iets kunt betekenen voor iemand die zich eenzaam voelt.

“Leraren krijgen niet alleen een lespakket toegestuurd, maar ook kerstkaartjes die zij samen met hun leerlingen kunnen beschrijven. PostNL heeft deze kaartjes ter beschikking gesteld én zorgt ervoor dat de kaarten van de leerlingen bezorgd worden bij de ouderen. Een bijzonder mooi gebaar,” aldus Corina Gielbert, directeur van het Ouderenfonds. “We zijn overdonderd door het aantal reacties. Bijna 1.500 scholen hebben al toegezegd mee te doen aan de actie, dus wij verwachten een stortvloed aan mooie kerstwensen, uit alle hoeken van het land.”

Vorig jaar werden maar liefst 120.000 ouderen verrast met een kerstkaart. Uiteraard hoopt het Ouderenfonds dat aantal dit jaar te overtreffen. “Veel ouderen zijn alleen met de feestdagen en wij weten dat zo’n handgeschreven kaart erg gewaardeerd wordt. Het is dus een kleine moeite met een bijzonder groot effect,” vertelt Corina Gielbert. “Het enige wat je hoeft te doen is een kaartje schrijven en wij zorgen ervoor dat de kaarten goed terechtkomen.”

Wie een eenzame oudere blij wil maken met een kerstkaartje kan deze, gefrankeerd en vóór 18 december, sturen naar Stichting Nationaal Ouderenfonds, Postbus 156, 3980 CD Bunnik. Meer informatie is te vinden op www.ouderenfonds.nl/stuur-een-kerstkaart

De kerstkaartenactie is een samenwerking tussen PostNL, Kidsweek en het Nationaal Ouderenfonds.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids