Mariette uit Goes scoort goed met haar anti-eenzaamheid cursussen

Zeeuwse gemeenten bieden hun inwoners een speciale cursus aan om hun eenzaamheid te bestrijden. Dinsdag 5 maart starten er voor de inwoners van Reimerswaal een nieuwe serie cursussen. Deze zullen in het teken staan van creatief leven. Mariette Straver is het brein hierachter. Wat vinden de cursisten van haar en van de cursussen zelf? Aldus BN De Stem.

Mariette vertelt dat bijna de helft van de Nederlandse volwassenen weleens kampt met eenzaamheid. Daarom is Straver ook zo blij dat steeds meer gemeenten het probleem van eenzaamheid serieus aanpakken. Ze weet namelijk heel goed dat als je eenzaamheidsgevoelens niet aanpakt deze schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. 

De succesvolle aanpak van Mariette 

Mariette vertelt dat haar aanpak op het gebied van eenzaamheid bewezen en effectief is. Ze biedt bijvoorbeeld een wetenschappelijk onderbouwd cursuspakket aan, het is een pakket dat erkend is binnen het sociaal domein. Cursiste Mirjam van den Aarssen (50) zegt dat ze de cursus iedereen kan aanraden. Zij heeft donderdag 7 maart haar laatste cursus van Straver. Je leert tijdens de oefeningen anders denken over situaties die je meemaakt, vertelt Mirjam. Ze prikkelt je echt om je brein creatiever en positiever te laten werken. Mirjam meldde zich aan bij de cursus vanwege een rouw- en afscheidsproces. Ze geeft aan dat ze het echt fijn vindt om met een groep mensen te zijn die allemaal een ander probleem hebben. Door erover te praten kom je verder. Na elke cursusdag ging ze weer blij naar huis, omdat ze zoveel geleerd had.  

Meer gemeenten gaan samenwerken met succestrainer

De gemeente Reimerswaal heeft besloten om ook te gaan samenwerken met Mariette. De gemeenten Middelburg en Borsele gingen Reimerswaal al voor. De cursisten betalen alleen een paar tientjes voor het benodigde werkboek. De cursisten investeren dus hun tijd en de de gemeente is er om de cursussen te betalen.

Mariette komt zelf uit de wereld van rouw en verlies, ze wil mensen daarom leren met eenzaamheid om te gaan en leren hoe ze het kunnen aanpakken. Ze helpt cursisten hun eigenwaarde te vergroten door creatief bezig te zijn. Bij mij kunnen de leerlingen weer ontdekken waar ze blij van worden. Ook leren ze bij mij om anders om te gaan met situaties, vertelt Mariette.

Mariette wil mensen helpen op weg te gaan naar een vrijer en blijer brein. Haar eigen bureau in Goes heet ‘De Blije Bovenkamer’. Meer te weten komen over Mariette en haar werkwijze? Neem dan een kijkje op haar website.

Door: Nationale Onderwijsgids/Parris Fokkema