Studenten introduceren gesprekslepels tegen eenzaamheid

Een Zeeuws studentenbedrijf wil dat mensen weer wat vaker omkijken naar elkaar. Daarom hebben ze een lepel bedacht met een vraag erop. Als mensen niet zo goed weten hoe ze een gesprek moeten beginnen, kan de lepel hen daarbij helpen. Dat meldt Omroep Zeeland. 

Eén van de studenten die de lepels heeft ontworpen is Nathan Padmos. Hij geeft aan dat eenzaamheid een groot probleem is in Nederland en dat verhelp je door goede gesprekken met elkaar te voeren. Zonder mobiele telefoon dus.

Telefoongebruik verminderen 

De studenten die meedoen aan het project willen het telefoongebruik flink verminderen. Want op terrassen zien ze vaak jonge stellen, maar ook veel ouderen die alleen maar naar hun telefoon kijken. Terwijl je dan juíst met elkaar in gesprek kan, omdat je daar met elkaar aan een tafel zit.

Lepelsetje met vragen 

Daarom hebben de studenten lepelsetjes samengesteld. Elke set heeft verschillende vragen, waaronder ‘wat is je mooiste herinnering?’. Padmos geeft aan dat ze bewust hebben gekozen voor diepgaande en brede vragen. Daardoor kan een gesprek erg lang duren.

De studenten hebben voornamelijk positieve reacties gekregen op de lepels. Ze proberen de lepelsetjes nu bij de horeca onder de aandacht te brengen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk