Normal_po__kov__docent__leraar__leerkracht__leerlingen__les__uitleg

Vanaf nu is het mogelijk onderzoeksvoorstellen in te dienen voor ‘onderzoek naar vijf innovatiecentra vve’. Voor deze subsidieronde kunnen aanvragen worden ingediend voor het uitvoeren van onderzoek naar vijf innovatiecentra vve. Ieder innovatiecentrum bestaat uit een gemeente en voorscholen, eventueel aangevuld met overige instellingen. Dit meldt NRO.

Het doel van dit programma is om innovaties die de kwaliteit van voor- en vroegschoolse educatie verbeteren te onderzoeken. De geselecteerde innovatiecentra, bestaande uit een gemeente en voorschoolse instellingen, zullen samen met een onderzoeksteam een innovatieve maatregel uitwerken en implementeren. Tegelijkertijd wordt onderzoek gedaan naar de werking en de effecten.
 
Uit recente onderzoeken (Pre-COOL, pilot Startgroepen en CPB-onderzoek) naar de effectiviteit van vve blijkt dat vve effectief is voor kinderen met een risico op (taal)achterstand, maar dat in de uitvoering de educatieve kwaliteit voor verbetering vatbaar is. Ook blijkt dat de manier waarop vve wordt ingezet bepalend is voor de kwaliteit en de effectiviteit.
 
Gemeenten en voorschoolse instellingen konden gezamenlijk een plan indienen voor de invoering van een innovatieve maatregel in hun gemeente om de kwaliteit van voor- en vroegschoolse educatie (vve)  te verbeteren. Uiteindelijk zijn vijf gemeenten uitgekozen die samen met voorschoolse instellingen een ‘Innovatiecentrum vve’ zullen vormen en in de innovatieve maatregel in de praktijk zullen toepassen. Dit zijn Amsterdam met ‘15 uur vve aanbod voor alle peuters’, Den Haag met ‘Jong Beginnen, een kunstparticipatieproject’, Dordrecht met ‘Let’s nudge – een pragmatische en effectieve kijk op OOG’, Heerlen met ‘Reflectief practicum VVE’ en Leiden met ‘Motivatie als motor voor professionalisering’
 
Tot 9 mei 2017, 14:00 uur, is het mogelijk voor onderzoekers om onderzoeksvoorstellen in te dienen voor ‘onderzoek naar vijf innovatiecentra vve’. De looptijd van het onderzoeksproject is drie jaar en dient te starten uiterlijk aan het begin van schooljaar 2017/2018. Er kan één onderzoeksteam geselecteerd worden. Voor het onderzoek is 846.000 euro beschikbaar.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids