Normal_kind_peuter

SBS6-programma Undercover in Nederland geeft een onjuist beeld van de gastouderopvang in Nederland. Dat zegt Platform Gastouderopvang naar aanleiding van de uitzending van afgelopen zondag. In het programma zegt presentator Alberto Stegeman verscheidene overtredingen te hebben geconstateerd bij gastouders. Het Platform weerspreekt dit. Dit meldt KinderopvangTotaal.

In de uitzending is bijvoorbeeld sprake van twee gastouders die op hetzelfde adres werken en een opvang die geen gebruik maakt van kinderopvangtoeslag. Volgens woordvoerder Hubèr Agterberg van Platform Gastouderopvang zijn dit geen overtredingen. Zo is het toegestaan geen gebruik te maken van kinderopvangtoeslag zolang de gastouderopvang nog niet als zodanig geregistreerd staat. Bovendien is niet duidelijk in het programma of de gastouders in het programma officieel geregistreerd staan in het Landelijk Register Kinderopvang, een voorwaarde voor het recht op kinderopvangtoeslag.

De voorbeelden in het programma zijn voor het Platform dan ook geen reden om te concluderen dat er sprake is van misstanden in de gastouderopvang. Andere onderzoeken, zoals het het onderzoek van de Inspectie voor het Onderwijs, geven hier eveneens geen aanleiding toe. Wel is het Platform van mening dat de regelgeving binnen de gastouderopvang beter kan. De regels kunnen eenvoudiger en ook een betere toetsing en voorlichting zoals in de kinderopvang de afgelopen jaren is gebeurd, kan veel problemen oplossen, aldus Agterberg.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids