Normal_kinderopvang

Drie jaar geleden zijn Suze Kamst en haar man Gertjan begonnen met een uniek concept: de 24-uurs kinderopvang. Beiden werken in de jeugdzorg en hebben zeer onregelmatige diensten. Dit leidde tot het probleem dat er geen gastouder of kinderopvang beschikbaar was om hun dochter ‘s avonds of in het weekend op te vangen. Dit meldt KinderopvangTotaal.

In hun kinderopvang Mamasthee staat klaar, zijn kinderen zeven dagen per week, 24 uur per dag welkom. Het blijkt dat de behoefte naar dit concept heel groot is: terwijl het begon als een gastouderopvang, is het uiteindelijk uitgegroeid tot een organisatie met 37 medewerkers en drie locaties waar 240 kinderen terecht kunnen.

Personeel

Gelukkig loopt de kinderopvang niet tegen dezelfde problemen aan qua personeel als de rest van de sector. Volgens Gertjan komt dit vooral door hun werkwijze. “We vullen onze diensten anders in. Dit is zeer aantrekkelijk voor ons personeel. Niemand werkt halve dagen, ook de bso-medewerkers niet. Die beginnen rond twee uur ’s middags en gaan door tot tien uur in de avond.”
 
Maar Suze zegt dat dit niet de enige reden is. “Iedere groep heeft een groepshulp. We hebben geen vaste haal- en brengmomenten, maar kunnen dankzij haar de rust op de groep bewaren. De groepshulp opent de deur en laat ouders binnen. Zo hoeven onze leidsters niet steeds van de groep af.” Gertjan vult aan: “De teams zijn zelfsturend en het personeel heeft veel in te brengen. We krijgen vaak van hen te horen dat het er bij ons heel anders aan toegaat dan bij andere kinderopvangcentra.”
 
Door: Nationale Onderwijsgids