Logo_logo_not_2017

Onderwijs en kinderopvang groeien naar elkaar toe, bevestigt het programma van de NOT Onderwijsacademie Kinderopvang. Tijdens de komende editie van de tweejaarlijkse vakbeurs voor onderwijs en kinderopvang NOT, die van 24 tot en met 28 januari 2017 plaatsvindt in de Jaarbeurs in Utrecht, is er veel aandacht voor kennisuitwisseling en afstemming tussen onderwijs en opvang in het licht van (integrale) samenwerking. Dit meldt de Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT).

De overtuiging groeit dat een kind beter af is als het zich in eigen tempo en naar eigen mogelijkheden kan ontwikkelen. Steeds meer scholen en kinderopvangorganisaties willen investeren in intensievere samenwerking. “Dat kan uitmonden in een integraal kindcentrum (ikc)", aldus Peter Notten, directeur van de Korein Groep en voorzitter van de Werkplaats Kindcentra, "maar dat hoeft niet". De Werkplaats Kindcentra is een intervisienetwerk voor kennisontwikkeling, kennisdeling en kennistoepassing.

Als kinderopvangorganisaties en scholen naar een meer geïntegreerde vorm van samenwerking toe willen, is een breed scala van expertise nodig om inhoudelijke en praktische vraagstukken op te lossen. Samenwerking tussen kinderopvang en onderwijs zal zeker niet overal uitmonden in een ikc, "en dat is ook helemaal niet het streven van de Werkplaats Kindcentra", stelt Notten. "Soms is een ikc niet de geschikte vorm. Bovendien hebben ikc's ook veel verschillende verschijningsvormen, afhankelijk van wensen, doelen en cultuur van een organisatie. Maar waarom zou je als organisatie niet gaan onderzoeken of een ikc een geschikte samenwerkingsvorm zou kunnen zijn, als je toch de mening bent toegedaan dat het anders georganiseerd kan worden dan nu het geval is?” Experts, verenigd in de Werkplaats Kindcentra, bieden op NOT 2017 vijf dagen lang een veelzijdig programma op weg naar een doorlopende ontwikkelingslijn.

Ook de Nationale Onderwijsgids is uiteraard aanwezig op de NOT. We zien u graag bij stand 08.C069 in hal 8!

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids