Normal_geld_munten

Afgelopen maanden werden er in totaal 14 nieuwe cao-akkoorden gesloten. De kinderopvang heeft met 78.000 werknemers en 1,6 procent loonstijging de grootste nieuwe cao. Dat meldt AWVN. 

De door werkgevers en werknemers in maart afgesloten cao's kennen een loonafspraak van 1,47 procent. Dat is niet alleen vrijwel gelijk aan het gemiddelde van de voorafgaande maanden, maar ook van de afgelopen twee jaar. De loonafspraken zwermen al geruime tijd rond de 1,5 procent, met uitschieters naar boven van rond de 2 procent en naar beneden van rond de 1 procent.

AWVN noemt de cao-afspraken 'opmerkelijk stabiel'. De werkgeversvereniging verklaart deze stabiliteit uit een ingetogen opstelling van de onderhandelaars. “Aan de ene kant is er het besef dat de economische groei is aangetrokken, aan de andere kant ziet men de vele onzekerheden die boven de markt hangen”, aldus de AWVN. Als onzekerheden benoemt AWVN onder meer de ontwikkeling van de internationale economie en politiek, de geringe daling van de werkloosheid en twijfels rond de houdbaarheid van het pensioensysteem. 

© Nationale Onderwijsgids