Normal_baby_computer

Televisie zou nog niet zo slecht zijn voor baby's als wordt gedacht. Uit onderzoek van de Emory University in Atlanta blijkt dat kinderen onder de twee jaar net zo veel gebaren kunnen leren van televisie als uit een prentenboek. Dit meldt vakblad Vroeg.

De baby's van vijftien maanden oud leerden in het onderzoek gebaren aan de hand van een prentenboek of educatieve filmpjes. Baby's die de filmpjes, van ongeveer twintig minuten, samen met de ouders hadden gekeken, wisten achttien gebaren te onthouden. Dit waren er net zoveel als baby's die de gebaren uit een prentenboek hadden geleerd. Ook de baby's die zonder ouders naar de filmpjes keken, wisten een groot deel van de gebaren te onthouden. Door deze resultaten zou uit het onderzoek blijken dat televisie kijken nog niet zo slecht is voor baby's.

Onderzoekleidster en ontwikkelingspsycholoog Sjosjana Dayanim wil met het onderzoek niet oproepen om baby's meer televisie te laten kijken. Ze vertelt dat uit het onderzoek naar voren komt dat onder de juiste omstandigheden het leren van nieuwe dingen aan kinderen ook via digitale middelen kan, zonder dat dit slecht is voor het kind. De onderzoekleidster raadt ouders wel aan om baby's niet langer dan vijftien tot twintig minuten per dag naar de televisie te laten kijken.

© Nationale Onderwijsgids