Normal_logo_triodus__1_

De SP heeft Kamervragen gesteld over het faillissement van kinderopvangorganisatie Triodus en de onmiddellijke doorstart van het bedrijf onder SWKGroep. Tjitske Siderius van de SP maakt zich zorg over de schaalvergroting in de kinderopvangbranche en wil van minister Asscher van Sociale Zaken weten of er nog meer kinderopvangorganisaties aan de rand van de afgrond staan. Dit meldt Kinderopvangtotaal. 

Eerder deze maand werd kinderopvang Triodus door de rechtbank failliet verklaard. Door een zogeheten 'pre-pack constructie' kon het bedrijf echter nog diezelfde dag een doorstart maken onder de vlag van SWKGroep. Dit is dezelfde constructie die werd toegepast voor de overname van kinderopvangorganisatie Estro door Smallsteps eerder dit jaar. Daarover ontstond toen grote ophef in de politiek en de kinderopvangbranche.

Siderius van de SP wil van minister Asscher weten hoe het kan dat zich zo snel een nieuw geval van een flitsfaillissement heeft aangediend. Onlangs zei Asscher nog dat dergelijke overnameconstructies in de toekomst minder zouden voorkomen omdat nieuwe maatregelen dit fiscaal minder aantrekkelijk maken. Volgens Siderius waren er nog vijf andere partijen geïnteresseerd in de overname van Triodus maar kregen door de pre-pack de kans niet. De SP eist van Asscher meer duidelijkheid over de voorwaarden van de deal tussen Triodus en SWKGroep.

Ook wil de SP van Asscher weten wat zijn visie is op kleinschalige kinderopvang. De partij maakt zich zorgen over wat de schaalvergroting met de branche doet. Daarnaast heeft Siderius de minister gevraagd om een overzicht te maken van meer kinderopvangorganisaties die dreigen financieel ten onder te gaan.

Eerder reageerde vakbond Abvakabo FNV al bezorgd over de de overname van Triodus. Vakbondsbestuurder Debbie van Leiden liet weten dat de doorstart voor de vakbond als een “totale verrassing” kwam. De bond maakt zich zorgen over de baanzekerheid van de ontslagen medewerkers die voor hun functie opnieuw moeten solliciteren bij SWKGroep.

© Nationale Onderwijsgids