Normal_letters__taal__alfabetisering__schrijven__lezen

Matijs Lips, docent Nederlands op het Dr. Nassau College in Beilen, is zaterdagochtend verkozen tot Beste Leraar Nederlands 2018 in het radioprogramma De Taalstaat van Frits Spits. De verkiezing  voor beste leraar Nederlands van Nederland en België werd dit jaar voor de vijfde keer gehouden. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

Volgens de jury laat Lips zijn leerlingen motiverende opdrachten maken, en brengt hij literatuur (bijvoorbeeld poëzie) tot leven. “Hij is bereid oude inzichten in te ruilen voor nieuwe inzichten, en geeft zo blijk van voortdurende eigen ontwikkeling.” Ook waardeert de jury zijn buiten de klas door het ontwerp van een nieuw curriculum voor taal, tekst en cultuur, waarin kennismodules gecombineerd worden met taalprojecten. De prijs voor Beste Leraar Nederlands 2018 is uitgereikt door de onderwijsminister Arie Slob.
 
De afgelopen maanden waren tien docenten door hun omgeving kandidaat gesteld voor de titel 'Beste leraar Nederlands van Nederland en België 2018'. Een vakjury, bestaande uit Trudy Coenen, Peter-Arno Coppen en Frans Daems, heeft drie van die docenten genomineerd voor de titel. Dit waren, naast Matijs Lips, Karen Echten, docent Nederlands op het Sint Bonifatiuscollege in Utrecht en Anki Nauwelaerts, docent en vakhoofd Nederlands op het Maria Assumptalyceum in de Brusselse deelgemeente Laken.
 
2018 is het vijfde jaar dat De Taalstaat, samen met Het Genootschap onze Taal, de verkiezing organiseert. Het programma wil met de verkiezing benadrukken hoe belangrijk en mooi het onderwijs in de Nederlands taal is. Er wordt gezocht naar docenten met een meerwaarde, met bijzondere kwaliteiten of een bijzondere inzet.
 
De zoektocht naar de beste leraar Nederlands wordt ondersteund door de Onderwijscoöperatie, de Vereniging Leraren Levende Talen sectie Nederlands, het Algemeen Nederlands Verbond (ANV), Netwerk Didactiek Nederlands in België en Klasse.be in België.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids