Normal_prinses_laurentien

Prinses Laurentien zal zaterdagmiddag 7 oktober met een toespraak het congres ‘Met andere woorden’ van het Genootschap Onze Taal afsluiten. Het tweejaarlijks congres vindt dit jaar plaats in het Beatrix Theater in Utrecht. Dit meldt Rijksvoorlichtingsdienst.

Het Onze Taal-congres staat dit jaar in het teken van woordkeuze. Welke taal gebruik je wanneer? En wat is het effect van de woorden die je kiest? Programmamaker Frits Spits ontvangt die dag de Visser-Neerlandiaprijs van het Algemeen-Nederlands Verbond voor zijn inzet voor de Nederlandse taal gedurende zijn hele carrière als radiomaker en presentator. Frist Spits introduceerde bijvoorbeeld de poplimerick die luisteraars aanzette tot creatief taalgebruik en maakte diverse programma’s over taal, zoals ‘Tweespraak’ en het huidige ‘Taalstaat’. Daarnaast treedt cabaretier Ronald Snijders op en zijn er diverse sprekers. Zo legt hoogleraar wetenschapscommunicatie en columniste Ionica Smeets uit wat er allemaal misgaat als wetenschappers hun werk vertalen naar het algemene publiek en beschrijft publicist en reclamemaker Jaap Toorenaar hoe taal ons leidt en misleidt.
 
Prinses Laurentien is beschermvrouwe van het Genootschap Onze Taal. De vereniging voor taalliefhebbers is in 1931 opgericht en geeft door middel van congressen (sinds 1955), digitale nieuwsbrieven, sociale media, boeken en websites voorlichting over het Nederlands. De uitgave van het maandblad Onze Taal is de belangrijkste activiteit van het genootschap; via de Taaladviesdienst beantwoordt Onze Taal vragen over de Nederlandse taal.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids