Normal_dsc5355

Het 2500e KinderzwerfboekStation is feestelijk geopend door Prinses Laurentien en de 11-jarige Bahar. In het publiek zaten meer dan 100 blije kinderen die juichten toen de rode strik om het Station werd losgetrokken. Het Station staat in de Haagse Sporttuin Schilderswijk. Dit is een typische wijk waar kinderen weinig tot geen leesboeken thuis hebben. Dankzij het Station kunnen kinderen dichtbij huis leuke boeken uitzoeken en lezen. Dit nmeldt Nationaal Fonds Kinderhulp.

In Nederland wonen zo’n 250.000 kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar die thuis te weinig leesboeken hebben. Dankzij de 2500 Stations kunnen ze makkelijk en laagdrempelig leuke boeken uitzoeken en meenemen naar huis. De Stations zijn te vinden bij o.a. scholen, buurthuizen, kinderenboerderijen en speeltuinen. Wekelijks bezoeken zo’n 30.000 kinderen een Station.
 
Leesbevordering bij kinderen vindt de prinses een erg belangrijk thema. Zij richtte in 2001 de Stichting Lezen en Schrijven op. Ook heeft zij meerdere kinderenboeken geschreven. Nationaal Fonds Kinderhulp vindt het ook heel belangrijk dat kinderen worden gestimuleerd om te lezen. Onderzoek toont immers aan hoe belangrijk dat is voor hun ontwikkeling. Niet alle kinderen hebben echter toegang tot voldoende leuke boeken. Daarom investeert Kinderhulp al jaren in haar preventieve programma Kinderzwerfboek. 
 
“We zijn erg blij dat wij de trotse eigenaar zijn van een prachtig KinderzwerfboekStation. Met het Station vol zwerfboeken kunnen we, in de veilige omgeving van de Sporttuin, de kinderen na het sporten stimuleren om te gaan lezen. Even lekker tot rust komen in de fantasiewereld van een boek. In de Sporttuin komen kinderen een periode van 12 weken achter elkaar sporten. Hierdoor kunnen we een paar weken later vragen hoe het boek was, vragen wat ze met het boek hebben gedaan en volgen hoe het lezen leeft onder de leerlingen”, Sebastiaan (manager Haagse Sporttuin Schilderswijk).
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids