Boaz, Sophie Straat en Wieger Hoogendorp laten zien hoe leuk lezen is

In de week van 1 november trappen drie BN’ers: Boaz (Goldband), Sophie Straat en Wieger Hoogendorp (Goldband en Sophie Straat) de dertiende editie van de leescampagne De Weddenschap af. Dat meldt Stichting Lezen.

Samen met (v)mbo-klassen en praktijkonderwijs zullen zij in Delft, Amsterdam en Utrecht hun handtekening zetten onder het contract van De Weddenschap. Daarmee leggen zij officieel vast dat zij zich gaan inzetten om gedurende de campagne drie boeken in zes maanden te lezen. Behalve de rol van uitdager nemen de BN’ers ook de rol van leescoach op zich. Zij coachen de deelnemers naar de eindstreep van drie boeken door middel van hun boekenvlogs. De Weddenschap eindigt eind april 2024. Alle deelnemende scholen organiseren hun eigen aftrap op school. 

Op 31 oktober om 10.30 uur  trapt Boaz af op het PRO Grotius in Delft.
"Ik doe mee aan De Weddenschap omdat ik bang ben dat lezen anders vergeten wordt."

Sophie Straat trapt af op 6 november om 11.00 uur op de Vinse School in Amsterdam.
"Meedoen aan De Weddenschap? Laten we het gewoon doen, wordt leuk!.”

En op 9 november trapt Wieger Hoogendorp af om 11.00 uur op de Herman Brood Academie in Utrecht.
"Ik ben een alleslezer, ik vind het leuk om mijn horizon te verbreden."

Leesbevordering 

De dertiende editie besteedt extra aandacht aan scholen van het praktijkonderwijs. De Weddenschap is een campagne waarbij leerlingen boeken mogen lezen die ze zelf kiezen. Ook de hoeveelheid boeken mogen de leerlingen zelf bepalen. De richtlijn is 3 boeken in 6 maanden. Omdat leesbevordering maatwerk is kunnen docenten en leerlingen met elkaar afspraken op maat maken over de hoeveelheid te lezen boeken. Voor sommige kinderen is 1 boek al een overwinning. Stichting Lezen roept docenten, mentoren en stagebegeleiders nadrukkelijk op om zelf boeken te lezen en zo als leesrolmodel te fungeren.

Betere taalvaardigheid 

Uit onderzoek blijkt dat wie regelmatig leest een betere taalvaardigheid ontwikkelt. Goed kunnen lezen is een basisvaardigheid in onze geletterde samenleving en het draagt bij aan succes op school. Op deweddenschap.nl zijn boekentips en lessuggesties te vinden. Alle deelnemers krijgen na afloop een certificaat en er zijn prijzen en een landelijke trofee te winnen. Deelname aan De Weddenschap is gratis. 

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: Stichting Lezen