Normal_studeren_student_boeken_lezen_cursus

Vanaf vandaag kan heel Nederland een stem uitbrengen op zijn/haar favoriete TaalHeld van 2018. TaalHelden zijn mensen die op latere leeftijd alsnog leren lezen, schrijven en rekenen. Hun durf en moed zijn daarbij een inspiratiebron voor velen. Uit iedere provincie dingt één TaalHeld mee naar de titel. Op 24 januari reikt Prinses Laurentien der Nederlanden de prijzen uit. De verkiezing is een initiatief van Stichting Lezen & Schrijven, zo meldt de stichting.

Geke van Velzen, directeur van Stichting Lezen & Schrijven, licht toe: “Wat deze TaalHelden gemeen hebben is een enorm doorzettingsvermogen. Als volwassenen namen zij de stap om op taalles te gaan en zo hun laaggeletterdheid te overwinnen. Zij durfden te dromen. Van een (andere) baan, op eigen benen staan, of van een grotere wereld voor zichzelf en hun kinderen. Met hun persoonlijke verhalen inspireren zij anderen om ook aan hun taal- en rekenvaardigheden te werken. Op die manier komt een samenleving waarin iedereen mee kan doen een stapje dichterbij.”
 
Stichting Lezen & Schrijven organiseert de verkiezing dit jaar voor de vijfde keer. Zij roept iedereen op om een stem uit te brengen. Dit kan via de website: www.taalheldenprijs.nl. Daar vind je ook het persoonlijke verhaal van de genomineerde TaalHelden. De stembus sluit op 22 januari. Naast deze publieksverkiezing vindt ook een juryverkiezing plaats. Daarvoor zijn per provincie een Taalcursist, een Taalbegeleider en een Bruggenbouwer (professional of organisatie) genomineerd. Op 24 januari vindt de bekendmaking van de juryprijzen en de publieksprijs plaats. Peter Vandermeersch (hoofdredacteur NRC Handelsblad) en Abdelkader Benali (schrijver) maken deel uit van de jury.
 

Laaggeletterdheid in Nederland

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen grote moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Als je niet goed kunt lezen en schrijven vind je minder snel een baan, kun je minder gezond leven en heb je minder grip op je geldzaken. Taal maakt dus sterker. Daarom maakt Stichting Lezen & Schrijven zich hard voor een geletterd Nederland, waar iedereen mee kan doen. Door organisaties te ondersteunen met scholing, onderzoek en lesmateriaal. En door laaggeletterdheid onderwerp van gesprek te maken bij publiek en politiek.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids