Glazen Radiohuis in het teken van lezen, schrijven en laaggeletterdheid

Wethouder Hans van der Elst bezoekt op woensdag 6 september het Glazen Radiohuis in Zoetermeer. Samen met wethouder Ronald Zoutendijk uit Wassenaar praat hij met dj Joey over de aanpak van laaggeletterdheid in Voorschoten en Wassenaar. Inwoners van Voorschoten kunnen de radio-uitzending live volgen bij Feel Good Radio via kanaal 43 van Ziggo, www.glazenradiohuis.nl of via de ether op DAB+ kanaal 5C en 11B. Dat meldt de gemeente Voorschoten.

In Voorschoten heeft 7 procent van de inwoners moeite met basisvaardigheden zoals lezen, schrijven, rekenen en online je weg kunnen vinden. Hierdoor lopen zij tegen allerlei uitdagingen aan. Tijdens de landelijke Week van Lezen en Schrijven (8 -15 september) wordt met het Glazen Radiohuis in onze regio daarom extra aandacht gevraagd voor het aanpakken van laaggeletterdheid.

Andere problemen 

Wethouder Van der Elst: “Als mensen moeite hebben met basisvaardigheden zoals lezen en schrijven, dan worden allerlei dagelijkse activiteiten ook heel lastig, zoals het (voor)lezen van boeken en brieven, betalingen doen of online een afspraak maken. Zo kunnen ook andere problemen ontstaan, zoals gezondheidsproblemen, armoede of het vinden/behouden van werk, of een woning. Aandacht voor de impact van laaggeletterdheid, en het herkennen ervan, zijn daarom heel erg belangrijk.”

Uitzendingen 

Het Glazen Radiohuis is een initiatief van Stichting Cineac Den Haag in samenwerking met Stichting Lezen en Schrijven. Geïnteresseerden kunnen het radiohuis van 6 tot en met 9 september aan de Dorpsstraat in Zoetermeer vinden. Op woensdag 6 september is er de hele middag aandacht voor de gemeenten Voorschoten en Wassenaar. Van buiten kunnen voorbijgangers zien en horen wat er binnen gebeurt. Uitzendingen zijn ook via de radio of lokale tv te volgen. Kijk op www.glazenradiohuis.nl voor de juiste frequenties.

Het Taalhuis 

Inwoners van Voorschoten die willen leren lezen, schrijven, rekenen of computeren, kunnen binnenlopen bij het Taalhuis in de Openbare bibliotheek, Wijngaardenlaan 4, Voorschoten. Hier krijgen zij advies over wat het beste bij hen past. Wethouder Van der Elst: “Met deze aanpak dragen we er met z’n allen aan bij dat iedereen in Voorschoten zijn talenten kan ontwikkelen én benutten, en zoveel mogelijk aan de samenleving kan meedoen.”

Samenwerkingsovereenkomst laaggeletterdheid 

In de strijd tegen laaggeletterdheid trekken de gemeenten Lansingerland, Leidschendam-Voorburg, Pijnacker-Nootdorp, Voorschoten, Wassenaar en Zoetermeer samen op. Zij tekenden dit voorjaar de samenwerkingsovereenkomst laaggeletterdheid/WEB 2023-2024. Hierin staat onder meer hoe de gemeenten de taken verdelen, hoe ze overleggen en besluiten nemen en welke financiële middelen ze inzetten. Ook worden er regionale themabijeenkomsten georganiseerd om kennis en ervaring te delen over het herkennen van laaggeletterdheid. Bijvoorbeeld voor consulenten, maar ook voor vrijwilligers. Daarnaast is afgesproken op welke manier de gemeenten het onderwijs organiseren.

Door: Nationale Onderwijsgids