Normal_rss_entry-158616

Schrijver Kees van Kooten heeft voortaan een vaste column in het blad Onze Taal. Als zijn ‘sneerlandicus’ dr. E.I. Kipping geeft hij elke maand zijn mening over taalontwikkelingen die hem opvallen.

Kipping was eerder met regelmaat te zien in het satirische programma Keek op de Week, dat Van Kooten en Wim de Bie in de jaren tachtig en negentig maakten. De 77-jarige schrijver is voor het leven erelid van het genootschap Onze Taal, dat de liefde voor het Nederlands actief probeert te bevorderen.

Van Kooten publiceert weinig nieuw werk meer. De auteur besloot begin 2016 vanwege zijn gezondheid te stoppen met publieke optredens en voorleesvoorstellingen. Hij moest een aantal bypassoperaties ondergaan en stelde in toenemende mate last te hebben van nachtblindheid.

Het Haagse icoon publiceerde de afgelopen jaren vooral bloemlezingen met oud materiaal, zoals het boek Karrevrachten Pennevruchten uit 2017. Uitgeverij De Bezige Bij bevestigt dat er geen materiaal van Van Kooten op de planning staat. Wel verschijnt er in het voorjaar van 2019 een bundel met briefwisselingen tussen Van Kooten en Remco Campert.

Door: ANP