Participatiefonds

De premie voor het Participatiefonds wordt per 1 januari 2015 verhoogd naar 5%. De forse verhoging wordt noodzakelijk geacht nu de uitkeringskosten de laatste jaren sterk zijn gestegen.

De Stichting Participatiefonds zorgt voor de verdeling van het financiële risico dat schoolbesturen in het primair en speciaal onderwijs lopen als zij een dienstverband met een werknemer beëindigen. De schoolbesturen betalen hiervoor een premie, het fonds betaalt de uitkeringskosten. 
 
In de afgelopen jaren stegen de uitkeringskosten met ruim 30%, zo blijkt uit een brief van het Participatiefonds aan hun leden. Het bestuur van het fonds verwacht in 2014 maar liefst €188 miljoen euro uit te moeten keren, ten opzichte van 92 miljoen euro in 2010 en 125 miljoen euro in 2012. Het Participatiefonds verwacht dit boekjaar dan ook rode cijfers te moeten schrijven. 
 
De premieverhoging in januari zal mogelijk niet de laatste zijn. Het bestuur houdt er rekening mee al per augustus 2015 wederom een verhoging te moeten doorvoeren om het huidige tekort stapsgewijs terug te kunnen brengen. 
 
© Nationale Onderwijsgids