Normal_school_klas_les

In een aangenomen motie van Paul van Meenen (D66) wordt de regering verzocht om werkloze leraren in te zetten voor het onderwijs aan de asielzoekerskinderen. In een Kamerbrief laat staatssecretaris Dekker van Onderwijs weten dat er op dit moment tien regionale Transfercentra werken aan arbeidsmarkttoeleiding van werkloze docenten. Deze centra worden de komende tijd uitgebreid. Het ministerie van OCW is in overleg met het Participatiefonds om waar mogelijk werkloze docenten via deze centra in te zetten bij het onderwijs aan asielzoekerskinderen.

De PO-Raad kaartte eind oktober in een brief aan dat specialistisch onderwijs een nieuwkomers nu uitsluitend bekostigd worden gedurende het eerste jaar dat een kind in Nederland is of wanneer het kind in een asielzoekerscentrum verblijft. Veel vluchtelingenkinderen hebben hun achterstanden echter niet in een jaar tijd ingelopen. Daarom pleit de PO-Raad voor meer middelen om maatwerk te kunnen bieden aan deze doelgroep.

In de aangenomen motie wordt de regering verzocht om in overleg met de PO-Raad en VO-raad te zoeken naar een maatwerkoplossing in de bekostiging voor scholen die te maken hebben met sterk wisselende leerlingenaantallen door de instroom van asielzoekerskinderen. Volgens Dekker meldden scholen zich voor maatwerkoplossingen en zijn er al aanvragen afgerond. “Samen met de PO-Raad, de VO-raad en de VNG zal ik bezien hoe verdere maatwerkoplossingen in de komende tijd het best in de bekostiging kunnen worden opgenomen”, aldus Dekker.

© Nationale Onderwijsgids