Normal_sander_dekker322

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat hij de vormgeving van het Vervangingsfonds en Participatiefonds drastisch wil vernieuwen. Dit zou onder meer gaan betekenen dat het Vervangingsfonds in de huidige vorm ophoudt te bestaan en dat de wettelijke verplichte aansluiting van schoolbesturen komt te vervallen. Dekker wil dit realiseren per 2018. Dat meldt de PO-Raad.

Volgens Dekker zouden schoolbesturen meer gestimuleerd moeten worden in het voeren van een personeelsbeleid waarbij hoog ziekteverzuim wordt tegengegaan en er sprake is van tijdige en voldoende vervanging. Door de modernisering zou goed werkgeverschap in het primair onderwijs beter beloond worden. Het huidige systeem zou niet bijdragen aan het terugdringen van het relatief hoge ziekteverzuim. Daarnaast wordt het declaratiesysteem voor vervanging als ingewikkeld ervaren door scholen en dit leidt tot een hoge onrechtmatigheid. Ook zouden schoolbesturen te veel worden belemmerd in hun keuzevrijheid.

Vanwege de knelpunten heeft de PO-Raad samen met sociale partners een advies uitgebracht over de noodzaak tot verandering van het Vervangingsfonds. Zo adviseren de partijen dat schoolbesturen zelf verantwoordelijk moeten worden voor de gevolgen van ziekteverzuim en vervangingsbeleid. Schoolbesturen kunnen hierbij zelf kiezen hoe zij risico's willen afdekken. De sociale partners adviseerden ook om in gezamenlijkheid te kijken naar andere manieren van risicoafdekking en deze op vrijwillige basis aan te bieden een schoolbesturen. Dekker staat achter dit advies en wil dat dit perspectief per 1 januari 2018 gerealiseerd wordt.

Dekker wil ook goed naar het Participatiefonds kijken samen met de sociale partners en het bestuur van het fonds. De staatssecretaris wil de kamer eind van dit jaar verder informeren over de toekomst van het Participatiefonds. 

© Nationale Onderwijsgids