Windsector maakt afspraken met scholen over veiligheidstrainingen en stages

Windmolenmonteur. Veel kinderen zullen dat antwoord nog niet geven als ze gevraagd wordt wat ze later willen worden. In 2030 zullen er wel meer dan 3.000 vacatures openstaan in de windindustrie. Donderdag 13 juni besloten mbo-scholen en windbedrijven alvast een stap in de juiste richting te zeten. Dat meldt Omroep Zeeland.

Vertegenwoordigers van mbo-scholen en windbedrijven hebben hun handtekening gezet onder een afspraak die stageplekken voor mbo’ers garandeert. Er komt zelfs een landelijke stagedatabase, zegt Gerben Huiszoon van onderwijsinstelling Scalda. “Iedere student in Nederland kan dan zien waar hij of zij kan stagelopen, waar er veiligheidstrainingen worden geregeld en waar bedrijven met windparken goede beengeleiding geven aan de stagiair.”

Stages 

Voor de studenten is dit ideaal, lacht Huiszoon. “Stage is maatwerk en dat vraagt nogal wat.” Voor studenten, maar ook voor mbo-instellingen, maakt deze afspraak het makkelijker om samen te werken met de windsector en ervoor te zorgen dat er goede stages worden aangeboden.

Samenwerking tussen mbo-scholen en de windsector 

“Omdat we veel mensen nodig hebben in de energietransitie hebben we een samenwerking tot stand gebracht tussen scholen en de sector”, aldus Joost Pellis, kwartiermaker bij NedZero. Dat is de branchevereniging voor windenergie. “We hebben nu voldoende talenten voor in de toekomst.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk