Normal_studenten_buitenlandse_onderwijs_leerlingen

Minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking investeert via Nuffic 10,1 miljoen euro extra in beurzen voor negen landen in de Sahel, de Hoorn van Afrika en de regio Midden-Oosten/Noord-Afrika (MENA). Via Nederlandse onderwijsinstellingen kunnen  – vaak jonge -  professionals uit deze focusregio’s een studie volgen in waterbeheer, voedselzekerheid, seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, en rechtstaatontwikkeling. Dit meldt Nuffic.

Het gaat om zo’n 850 extra beurzen binnen de onderwijs- en kennisontwikkelingsprogramma’s Orange Knowledge Programme (2017-2022) en het MENA Scholarship Programme (2017-2019). Een gelijk streefgetal van mannen en vrouwen uit Jordanië, Libanon, Egypte, Irak, Palestijnse gebieden, Ethiopië, Mali, Burkina Faso, Nigeria en Niger kunnen via Nederlandse onderwijsinstellingen een beurs aanvragen voor een korte cursus of een master-opleiding in Nederland.

Het besluit vloeit voort uit de nieuwe beleidsnota ‘Investeren in Perspectief’ voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Daarin krijgen onderwijs en internationale kennissamenwerking een grotere rol, waarbij  speciale aandacht is voor (beroeps)onderwijs en werkgelegenheid voor vrouwen en jongeren.   

Problemen tackelen door kennis te delen  

“Een hele mooie uitbreiding voor onze programma’s” aldus Nuffic-directeur Freddy Weima, “We bieden nu nog meer mensen de kans hun kennis te verbreden en die toe te passen in hun land”. Onderwijs speelt volgens Weima dan ook een cruciale rol in de duurzame ontwikkeling van een land. “In de 66 jaar dat wij onderwijs-ontwikkelingsprogramma’s beheren, hebben wij niet alleen tienduizenden mannen en vrouwen de mogelijkheid kunnen bieden hier te studeren, ook de vele partnerschappen tussen Nederlands onderwijs en onderwijs in de diverse landen hebben gezorgd voor structurele verbetering van het wereldwijde onderwijsniveau.  

De mondiale problemen waar we voor staan op het gebied van bijvoorbeeld voedselzekerheid en klimaatverandering kunnen we alleen tackelen als we kennis delen.”   

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids