Logo_image

De Week van de Internationale Student vindt dit jaar van 12 tot 18 november plaats. Dan wordt weer eens extra duidelijk hoe belangrijk buitenlands talent voor ons land is. Nuffic roept hogescholen en universiteiten op om hun activiteiten voor internationale studenten zoveel mogelijk rond deze week te organiseren. Dit meldt Nuffic.

Webinars, career events, international food festivals en ervaringen van internationale studenten op social media. Het aantal evenementen tijdens de Week van de Internationale Student neemt ieder jaar toe. 
 

Veel diversiteit

 
Bijna iedere hogeschool of universiteit doet op zijn eigen wijze iets om de buitenlandse student in het zonnetje te zetten. “Het gaat om de kracht van het geheel”, zegt Eduard Pupupin die namens Study in Holland bij de week betrokken is. “Geen uniformiteit, maar veel diversiteit in de activiteiten.”
 
Nuffic heeft een coördinerende rol en promoot de week. “We denken mee met de instellingen en kunnen ook hulp bieden. We proberen zo veel mogelijk activiteiten in deze week te concentreren. Zo heeft het Holland Scholarschip Programma (HSP) een jaarlijkse bursalendag in de zomer. We proberen die nu in de Week van de Internationale Student te houden”, aldus Pupupin.
 

International food festival

 
“We vragen ook aan de instellingen of zij in deze week hun activiteiten rond internationale studenten willen houden. Vaak organiseren ze bijvoorbeeld een diversity week, een international food festival of een open dag voor internationale studenten. Het bereik van deze week wordt groter als je de activiteiten bundelt.”
 
Ter inspiratie staan op de website van Nuffic een aantal initiatieven die vorig jaar zijn ontplooid. Zo organiseerden gemeenten, instellingen en bedrijven The Hague4Talents en Amsterdam4talents. Er wordt nu verkend of dat in andere regio's ook mogelijk is. Dit jaar zal Nuffic via de website van WilWeg ook aandacht besteden aan de internationale ervaringen van Nederlandse studenten.
 
Nuffic bundelt alle evenementen die hogescholen en universiteiten organiseren en biedt een overzicht op de website Week of the International Student. Vanaf september is deze website beschikbaar. Ook wordt er actief samengewerkt met de pers en is er (digitaal) promotiemateriaal beschikbaar.
 

Binding met Nederland

 
De week, voortvloeiend uit de internationale dag van de internationale student op 17 november, is bedoeld om het belang van internationaal talent voor Nederland te laten zien. Ze dragen bij aan de kwaliteit van het hoger onderwijs via de international classroom, ze versterken de lokale kenniseconomie, ze vormen een belangrijke vestigingsfactor voor bedrijven en ze dragen bij aan de Nederlandse schatkist.
 
Pupupin hoopt dat de week voor internationale studenten een stimulans is om lid te worden van het Holland Alumni Network. “Binding met Nederland is heel belangrijk. Uit de International Student Survey blijkt dat je welkom voelen een belangrijke factor vormt voor de aantrekkingskracht van een land. Daarom organiseren wij deze week.”
 
Voor meer informatie en promotiemateriaal kun je mailen naar wvdis@nuffic.nl
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids