Normal_museum__cultuur__kunst

Musea in Gebaren wordt vanaf mei 2018 ook landelijk vertegenwoordigd. Naast de negen reeds deelnemende Amsterdamse musea zullen ook Het Amsterdam Museum, museum Boijmans van Beuningen, Centraal Museum Utrecht/Nijntje museum, Drents Museum, Groninger Museum, Van Abbemuseum en de Hortus Botanicus in Leiden rondleidingen in Nederlandse Gebarentaal (NGT) gaan aanbieden. Dit meldt FOAM.

Het afgelopen half jaar zijn er elf nieuwe dove museumgidsen opgeleid, die momenteel worden ingewerkt in de verschillende deelnemende musea. Verder hebben medewerkers van de musea trainingen gevolgd in toegankelijkheid voor de doelgroep doven en slechthorenden. Daarnaast werkt Musea in Gebaren aan professionalisering door middel van het uitbreiden van een woordenboek (het Museumlexicon) in samenwerking met het Nederlands Gebarencentrum, en het trainen van tolken Nederlandse Gebarentaal.
 
Het programma van Musea in Gebaren heeft de afgelopen twee jaar veel enthousiaste reacties mogen ontvangen. Het project begon, op initiatief van Foam Fotografiemuseum Amsterdam en Wat Telt!,  met acht Amsterdamse musea (Rijksmuseum, Van Gogh Museum, het Stedelijk Museum Amsterdam, Hermitage Amsterdam, De Nieuwe Kerk, Joods Cultureel Kwartier, Tropenmuseum en EYE Filmmuseum). Daarna kwamen al snel verzoeken van andere musea om ook programma’s in NGT met een dove museumgids te organiseren.
 
Musea in Gebaren kenmerkt zich door een unieke werkwijze: door het opleiden van dove mensen tot museumgids, wordt de drempel voor de dove en slechthorende doelgroep om een museum te bezoeken drastisch verlaagd. Doordat doven in hun eigen taal aan programma’s kunnen deelnemen, begeleid door een gids die NGT beheerst, wordt een museumbezoek veel toegankelijker. Zo wordt een brug geslagen tussen kunst en cultuur en de dovengemeenschap.
 
Op woensdagavond 9 mei zal Musea in Gebaren op een feestelijke wijze landelijk worden afgetrapt en staat Foam de hele avond in het teken van Nederlandse Gebarentaal (NGT). Er zijn tolken gebarentaal aanwezig om alles toegankelijk te maken voor doven en horenden. U bent van harte welkom!
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids