Het Groninger Museum waar koningin Maxima samen met leerlingen van Kentalis Guyotschool de expositie zal openen

Vrijdag 12 december opent in het Groninger Museum de nieuwe expostie 'Het geheim van Dresden – van Rembrandt tot Caneletto'. Koningin Máxima zal samen met leerlingen van de Kentalis Guyotschool voor voortgezet speciaal onderwijs (VSO) de tentoonstelling openen. Dit meldt Kentalis.

De Guyotschool in het Groningse Haren is een tweetalige school voor dove en slechthorende leerlingen. De jongeren krijgen les in zowel Nederlands als in Nederlandse Gebarentaal (NGT). Tijdens de opening van de expositie zullen de koningen en de jongeren gezamenlijk de kunstcollectie uit Dresden bewonderen. Daarbij zullen de leerlingen aan de hand van emoticon-bordjes (tekens of afbeeldingen die emoties weergeven) aan Máxima uitleggen welke emoties zij zien op de schilderijen. Voor de dove en slechthorende leerlingen is het lezen van gezichtsuitdrukkingen dagelijkse kost, zij weten dan ook precies waarop ze moeten letten om emoties te herkennen.

Daarna krijgen de leerlingen een workshop 'waaier-etiquette'. In de 18e eeuw werd de waaier niet alleen gebruikt voor verkoeling maar ook om seintjes aan elkaar door te geven. Zo betekent een volledig open waaier 'wacht op mij' en de waaier aan de bovenkant met de vinger aanraken 'ik wil je spreken'.

De expositie 'Het geheim van Dresden' toont een selectie uit de collectie van de Gemäldegalerie Alte Meister in Dresden en vertelt het verhaal van de bloeitijd van het hof van Saksen in de 18e eeuw. De tentoonstelling is te zien tot en met 25 mei 2015.

© Nationale Onderwijsgids