Speciale voorstelling voor blinde en slechtziende kinderen tijdens Haags Festival de Betovering / Fotograaf: Robin Butter

In de herfstvakantie is het kinderfestival De Betovering in Den Haag er voor alle kinderen. Dat geldt ook voor kinderen die slechtziend, doof, blind of slechthorend zijn. Dit jaar zijn er, dankzij een subsidie van de gemeente Den Haag, voor het eerst voorstellingen met beeldbeschrijving te beleven. In samenwerking met Stichting ‘Komt het Zien’ en HNTonbeperkt krijgen de openingsvoorstelling Sol bémol (13 oktober) en Meester Kikker (20 oktober), naar het boek van Paul van Loon, een ‘blindentolk’. Beide voorstellingen staan geprogrammeerd in de Koninklijke Schouwburg, meldt De Betovering.

Naast deze voorstellingen met beeldbeschrijving zijn er tijdens De Betovering theatrale gebarenworkshops en wordt er een pop-up rustruimte (de russsthut) gebouwd als prikkelarme plek in het festivalcentrum (Almare). De workshops gebarentaal zijn vanaf 24 oktober elke dag te volgen in het festivalcentrum. In deze workshop leren kinderen hoe het is om doof of slechthorend te zijn. De russsthut wordt een kunstzinnig tuinhuisje waar kinderen met sensorische overprikkeling zich even kunnen terugtrekken.

De Betovering vindt het essentieel dat alle kinderen zich welkom voelen en volwaardig kunnen deelnemen aan de activiteiten. Zo zijn er ook veel voorstellingen met weinig woorden alsmede workshops voor kinderen met een verstandelijke beperking. Op meerdere locaties zijn prikkelarme ruimtes voor kinderen die daar behoefte aan hebben. In het festival wordt samengewerkt met vrijwilligers van Superkracht en Middin.

Door: Nationale Onderwijsgids