Normal_computer_studie_hulp

De Staatsexamens Nt2 bestaan 25 jaar. Deze examens zijn voor mensen die een andere moedertaal spreken en die op latere leeftijd Nederlands hebben geleerd. Het jubileum werd gevierd met een feestelijke bijeenkomst voor diegenen die bij de Staatsexamens Nt2 betrokken zijn, zoals mensen van DUO, Cito en ICE, beoordelaars, betrokkenen vanuit het CvTE en het ministerie van onderwijs. Dit meldt CvTE.

José Bakx, manager Staatsexamens Nt2: “Het is van belang dat de Staatsexamens Nt2 er zijn, al 25 jaar. Daarmee kunnen nieuwkomers die zich hier in Nederland vestigen hun taalniveau aantonen, aan de opleiding die ze willen volgen en aan toekomstige werkgevers. De Staatsexamens Nt2 zijn daarvoor al 25 jaar een instituut en een constante factor. Het is fijn te vieren dat de Staatsexamens Nt2 er zijn, samen met de mensen die zich daar – sommigen al 25 jaar - met hart en ziel voor inzetten.”

De staatsexamens Nt2 bestaan sinds 1992. Sinds de start heeft inmiddels bijna een kwart miljoen anderstalige (jong-)volwassenen deelgenomen aan de staatsexamens Nt2. De staatsexamens Nt2 bestaan uit twee examenprogramma’s. De kandidaat kiest afhankelijk van zijn niveau voor Programma I of Programma II. Programma I toetst of iemand voldoende Nederlands beheerst voor een baan of beroepsopleiding op mbo-niveau. Programma II toetst of iemand voldoende Nederlands beheerst om een baan of opleiding op hbo- of universitair niveau te volgen. Het is niet verplicht eerst examen te doen in Programma I om examen te kunnen doen voor Programma II.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids