Logo_imc_weekendschool_logo

IMC Weekendschool bestaat twintig jaar. In twee decennia werden een kleine 2500 leerlingen tussen de tien en de veertien jaar oud opgeleid, veelal afkomstig uit achterstandswijken. Inmiddels worden de gastlessen ook al doordeweeks gegeven op dertien basisscholen. Dit meldt NOS.

IMC Weekendschool biedt al sinds 1998 een driejarige opleiding gericht op het ontwikkelen van brede algemene kennis en het ontdekken van individuele interesses. Jongeren krijgen les van onder andere advocaten, dokters, architecten, journalisten en kunstenaars die werkzaam zijn bij de organisaties waar de weekendschool op bezoek gaat. De leerlingen zelf zijn tussen de tien en veertien jaar oud en komen uit economisch zwakke wijken.
 
Sinds kort worden de gastlessen ook doordeweeks gegeven op dertien basisscholen via IMC Basis, voor kinderen uit de armste wijken. Zowel op school als op speciale locaties zoals musea, ziekenhuizen en rechtbanken worden lessen gevolgd. In een jaar tijd is het aantal deelnemende basisscholen gestegen van vier naar dertien. De ambitie is om dit in een paar jaar tijd bijna te verviervoudigen naar vijftig basisscholen.
 
De Weekendschool boekt duidelijk resultaten, blijkt uit onderzoeken door de Universiteit van Amsterdam (UvA). Weekendschool-leerlingen hebben een meer onderzoekende houding, meer zelfvertrouwen, meer motivatie en een grotere woordenschat dan kinderen van dezelfde school die op zondagen geen gastlessen volgen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids