Gastlessen op middelbare scholen over de effecten van vapen

Scholieren krijgen elke dag te maken met de verleiding van vapen. Een vape is een elektronische sigaret waarmee een roker nicotine houdende damp inhaleert. Het lijkt best onschuldig, maar vapen is net zo schadelijk als roken en nóg verslavender. Dat meldt Nieuws uit Nijmegen.

Daarom krijgen docenten nu hulp bij de voorlichting met de campagne Vapen#jouwkeuze. Als een dokter scholieren vertelt over de gevaren van vapen, dan maakt dat meteen meer indruk. Kinderlongarts Marianne Brouwer van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) is een van de artsen die uitgenodigd kan worden om een gastles te geven. Scholieren horen van haar de risico’s van vapen.

Effecten van vapen en nicotine 

Brouwer heeft op 15 en 17 januari lesgegeven aan de onderbouw van het vmbo op het Udens College. Ze geeft de scholieren uitleg over de effecten van vapen en nicotine en dat je van het oproken van één vape al verslaafd kan raken. Twee van de drie jongeren gaat vanwege het vapen ook ‘gewoon’ roken.

Begeleiding tijdens het stoppen 

De belangrijkste les is dat vapen slecht voor je is en dat je er niet aan moet beginnen. Volgens Brouwer waren er juist al een aantal scholieren begonnen, maar deden er alles aan om te stoppen. Tijdens deze projectweken zijn er ook medewerkers van het jongerenwerk aanwezig tijdens de gastlessen. Zij gaan de scholieren begeleiden tijdens het stoppen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk