Normal_politie__auto

De politie heeft bij lange na niet genoeg financiën om agenten naar behoren op te leiden. Er is bijna twee keer zo veel geld nodig dan dat er budgettair beschikbaar is. Voor training in digitale opsporing is zelfs helemaal geen euro uitgetrokken, terwijl deze tak van politiewerk tegenwoordig steeds belangrijker wordt. Dit meldt De Telegraaf.

Dit blijkt uit politiedocumenten die in handen zijn van De Telegraaf. Voor dit jaar is het beschikbare budget voor opleidingen en trainingen 22,7 miljoen euro. Er blijkt echter 43,2 miljoen euro nodig om alle gewenste opleidingen te kunnen aanbieden. 
 
Gevolg is dat sommige trainingen helemaal niet en andere slechts gedeeltelijk worden aangeboden. Zo zou er geen geld beschikbaar zijn voor het digitale politiewerk, terwijl dit in het digitale tijdperk steeds belangrijker wordt. Denk bijvoorbeeld aan de strijd tegen kinderporno. Ook rondom de bestrijding van crimineel geld zijn specialisten nodig, maar ook in deze tak van politiewerk is niet genoeg geld om juridische en financiële opleidingen voor agenten te betalen.
 
In het regeerakkoord zijn wel afspraken gemaakt over extra geld voor de politie, maar justitie is er nog niet uit hoe deze extra 267 miljoen euro besteed gaat worden. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids