Normal_logo_logo_nuffic_nieuw

Sinds oktober 2016 zijn er voor buitenlandse studenten meer mogelijkheden om in Nederland stage te lopen. Volgens nieuwe wetgeving moet een stage ‘relevant’ zijn voor hun opleiding. Stagecoördinatoren en stagebegeleiders uit het hoger onderwijs gaan hierover in gesprek tijdens de jaarlijkse Cospa-dag op donderdag 13 april. Dit meldt Nuffic.

Sinds de wetswijziging kunnen internationale studenten van buiten de Europese Unie in het kader van hun studie in Nederland nu ook een stage lopen als dit geen verplicht onderdeel is van het curriculum. “Het was een wens die al heel lang leefde bij instellingen en studenten”, zegt Floor van Donselaar van Mobstacles, het Nuffic-expertiseteam dat mobiliteitsobstakels voor onder meer internationale studenten en onderzoekers wegneemt. Het team heeft zich jarenlang hard gemaakt voor nieuwe wetgeving. Instellingen geven aan dat de eerste studenten nu gebruik maken van de nieuwe stagemogelijkheden.
 
In de toelichting op de wijziging staat onder meer dat de onderwijsinstelling in een stageovereenkomst moet verklaren dat de stage relevant is voor de studie. Dit betekent onder meer dat de stage een relatie met de opleiding moet hebben. Het ligt voor de hand dat de student een stage kan lopen in het veld waar de studie voor opleidt. Maar de stage kan ook op andere manieren relevant zijn, bijvoorbeeld als die draait om het ontwikkelen van analytische of communicatievaardigheden. Daarnaast moet het leeraspect centraal staan in de stage, bijvoorbeeld door duidelijke leerdoelen op papier te zetten. Dit om te voorkomen dat studenten als goedkope arbeidskrachten aan het werk worden gezet. De stagebelgeldiing door de scholen mag zelf ingevuld worden, mits er minstens twee contactmomenten met de student zijn, en er achteraf een stageverslag wordt gemaakt. 
 
Op de jaarlijkse Cospa-dag wordt een speciale sessie georganiseerd om de regelgeving verder toe te lichten. Deelname aan de Cospa-dag is gratis.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids