Normal_man__zorgopleiding__verpleging__verpleegkundige__ziekenhuis__hulp__onderzoek

In samenwerking met het Landsteiner Instituut introduceert Noordhoff Health software, waarmee medische apparatuur aan de PulseWeb leeromgeving van ziekenhuizen en zorgorganisaties gekoppeld kan worden via NFC chips en QR codes. Daardoor kunnen medewerkers direct naar de juiste e-learning cursussen, manuals en toetsen worden geleid. Dat meldt Noordhoff Health.

De medewerker scant de code of chip met een mobiele telefoon of tablet. De code opent vervolgens een e-learning cursus, een handleiding, een toets of een registratiepagina in de leeromgeving. Medewerkers hoeven hierdoor niet meer uit hun werkproces te worden gehaald om te kunnen leren. De werkdruk wordt hiermee verlaagd en het geleerde beklijft veel beter, omdat de lesstof direct in de praktijksituatie wordt aangeboden.

Jaco van der Worp, opleidingsadviseur bij het Landsteiner instituut en medebedenker van deze toepassing: "Onze medewerkers zijn verplicht om aantoonbaar bekwaam te zijn op alle medische apparatuur die ze gebruiken. Vaak komt er een leverancier langs en traint de dan aanwezige medewerkers. Dat geeft veel onnodig tijdverlies en garandeert geen goed geschoolde mensen. Nu kunnen onze mensen direct, in de praktijk en als de behoefte er is, hun kennis van deze apparatuur op peil brengen en houden door het scannen van de QR code op het apparaat. We geven hiermee vorm aan leren op de werkplek, verhogen de kwaliteit van onze zorg en verlagen de werkdruk."

Jeroen Krouwels, innovatiemanager bij Noordhoff Health: "We streven, in co-creatie met onze klanten, naar efficiëntie bij het leren. Naast training op de werkplek hebben we met deze toepassing ook gezorgd dat bijvoorbeeld aanwezigheidsregistratie met QR codes gedaan kan worden. Docenten hangen een QR code in de klas en deelnemers scannen deze bij binnenkomst. Daarmee helpen we zowel de medewerker als de afdeling opleidingen en de docenten om zich nog meer te concentreren op de inhoud en niet op het proces."

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids